Trump-győzelem: amin a komikusok sem nevetnek

Elhagyom az Egyesült Államokat és széttépem a zöldkártyámat, ha Donald Trump nyeri az elnökválasztást – megírtuk, így fenyegetőzött korábban Afrika első Nobel-díjas írója, Wole Soyinka. A 82 éves szerző egyébként jelenleg az Oxfordi Egyetemen tanít. Akadtak viszont, akik már korábban is pozitívan nyilatkoztak a republikánus milliárdos lehetséges megválasztásáról: így tett Jon Voight, Kid Rock és Clint Eastwood is. Mások Trump ellen szólaltak fel, például Lady Gaga, Scarlett Johansson és Robert Downey Jr. is. Akadt, aki középre helyezkedett: Ken Loach filmrendező kifejtette, egyik jelölt rosszabb, mint a másik. A harmadikutas aspiránsnak, a libertárius Gary Johnsonnak is akadt követője: mellette kampányolt Melissa Joan Hart, a Sabrina, a tiniboszorkány címszereplője. A South Park alkotói pedig tulajdonképpen húsz éve folyamatosan állást foglalnak – erről itt írtunk bővebben.

Lady Gaga rögtön tüntetett is egyet

Úgy tűnik, sokan szembenézhettek rémálmaik valóra válásával. Az Alejandro és a Bad Romance énekesnője, Lady Gaga azonnal akcióba is lendült: a választások után a Trump Towerhez hajtott, és egymaga kezdett demonstrálni az új elnök ellen. Katy Perry énekesnő is vészjósló üzenetet tett közzé: mint írta, közeleg a forradalom.

Sokan a választás után rögtön a korábban élesen elhatárolódók reakcióit kezdték firtatni: egyes Trump-pártiak egyenesen számon kérték a költözéssel fenyegetőket, mikor kezdenek csomagolni. Akadtak, akik egyenesen más bolygót tűztek ki úti célként, míg mondjuk Lena Dunham és Keegan-Michael Key a Kanadába költözést vetette fel. A The Guardian utóbb megírta, hogy ez azért mégsem lenne olyan egyszerű választási lehetőség.

A Family Guy alkotója rémületről számolt be

Trump győzelme után rögtön elárasztották az internetet a hírességek döbbent reakciói. Akadtak komikusok, akik azt emelték ki: ezúttal nagyon nem vicces, ami történik. Így tett A 40 éves szűz és az Ananász expressz forgatókönyvírója, Judd Apatow is. Mint írta, egy dolgot nem szeretne most látni: vígjátékot a történtekről. A Family Guy alkotója, Seth MacFarlane hasonlót üzent Twitter-oldalán: szerinte akadt, aki Busht, más Obamát nem kedvelte, de ez most más, „sokan őszintén meg vannak rémülve.”

Hírdetés

Többen Trump idegen- és nőellenes megnyilvánulásaira reflektáltak. Így tett Liz Plank szerkesztő-producer is. A Bíborhegy és a Mentőexpedíció színésznője, Jessica Chastain is azt írta: az egyetlen pozitívum, hogy nem kell többé úgy tenniük, mintha mentesek lennének a szexizmustól és a rasszizmustól. „A kérdés, hogy mit fogunk tenni most?” És még a lassabb, nyugodtabb dalairól ismert Lorde énekesnő is azt üzente: a füleiben most csak üvöltözés visszhangzik.

Mi is az a brexit?

A brit uniós kilépésről szóló népszavazás utáni döbbent reakciók is eszükbe jutottak sokaknak. Ismert, a britek kiválása után megugrott az arra a kérdésre vonatkozó Google-keresések száma: mit is jelent valójában a brexit? Mivel jár kilépni az Európai Unióból? Sarah Silverman színésznő fel is tette a kérdést: mikor kezdünk ezúttal rákeresni, hogy mit jelent a brexit? Joshua Malina filmsztár pedig elképzelte, hogy Trump csak most írja be a keresőbe: mit is csinál az Egyesült Államok elnöke?

Mások egyszerűen csak nem akarták elhinni az egészet. Ilyen volt a Trónok harca húszéves sztárja, Sophie Turner, de Cher is azt üzente, hogy szeretne felébredni ebből a rémálomból.

Az Egyesült Államokba elszármazott magyar énekes, az Ignite-frontember Téglás Zoltán is kifejtette véleményét. Mint az Indexnek elmondta, nem érti, hogy választhattak meg egy olyan embert, „akinek eddig minden vállalkozása csődbe ment, és hogy fog egy olyan pali egy országos gazdaságot irányítani, aki az adóhivatal elől is eltitkolja a jövedelmét. Buta, dühös emberek választották meg, azok, akik sírnak, hogy nem elég magas a fizetésük, de nem tesznek érte semmit, azok, akik a középiskolát sem végezték el, és akiket Trump simán csőbe húzott. Amikor majd Trump lenullázza az Obamacare-t (általános egészségbiztosítás), akkor mér késő lesz háborogni, de ezt nem fogják fel.” Az énekes szerint kinevették Hitlert és Mussolinit, röhögtek Trumpon is, de most majd nem fognak.

Steven Seagal és Kirstie Alley gratuláltak

Persze, nem hallgatnak a republikánus milliárdos támogatói sem. A Nicsak, ki beszél? sztárja, Kirstie Alley például Twitteren gratulált az elnöknek, és úgy vélte, az évtizedek óta az amerikai elitben mozgó üzletember az establishmenttel szemben nyerhetett. Örült Kid Rock is, míg Steven Seagal reményének adott hangot, hogy az új elnök – kampányszlogenének megfelelően – tényleg ismét naggyá teszi Amerikát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »