Trump felesége keményen nekiment férje kormányának

A first lady felemelte hangját az ellen, hogy az illegális bevándorlók gyermekeit a határon elválasztják szüleiktől. Az eljárás más bírálói szerint a Trump-kormány ezzel a lépéssel a fal mielőbbi felépítését akarja kiharcolni.

Melania Trump ritkán nyilvánul meg politikai kérdésekben, ezért nagy feltűnést keltett, amikor szóvivője vasárnap nyilatkozatot tett közzé.

– közölte Stephanie Grisham, a first lady szóvivője.

A gyermekek védelmét elősegítő, Légy a legjobb nevű programot megfogalmazó first lady szerint „olyan országnak kell lennünk, ahol tiszteletben tartják a törvényeket, de egyúttal olyan országnak is, amelyet szívvel kormányoznak” – idézte a szóvivő Melania Trump álláspontját a CNN-nek.

Pénteken Jonathan Hoffman, a belbiztonsági tárca szóvivője közölte:

április 19. és május 31. között csaknem kétezer gyermeket választottak el a szüleiktől, vagy az őket felügyelő felnőttektől, és külön erre célra kialakított befogadóközpontokban helyezték el őket. Az így elszakított gyerekek között egészen kicsik, sőt, csecsemők is vannak.

Hírdetés

Jogvédők hetek óta bírálják emiatt a Trump-kormányzatot, amiért az illegális bevándorlók gyermekeit a határon elválasztják szüleiktől. Donald Trump amerikai elnök, aki a kialakult helyzetért és a bevándorlási reform eddigi kudarcáért többször is a demokrata párti politikusokat okolta, szombaton Twitter-bejegyzésében azt írta: „a demokraták megoldhatják a családok határon történő erőszakos szétszakítását, ha együttműködnek egy új, változást hozó törvény kidolgozásában.”

Az MTI szemléjéből kiderül, hogy a gyerekek és szüleik szétválasztása abból ered, hogy Jeff Sessions igazságügyi miniszter elrendelte:

minden határsértőt őrizetbe kell venni, és büntető eljárást kell indítani. A gyerekek ellen viszont nem indul eljárás, őket nem is vehetik őrizetbe, ezért választják el őket.

Az igazságügyi miniszter a bírálatokra reagálva a Bibliából, Pál apostol rómaiakhoz intézett levelét idézte:

Kellyanne Conway, Trump belpolitikai tanácsadója az NBC-ben azt mondta, hogy „mint anya, mint katolikus, és mint olyan ember, akinek lelkiismerete van”, ő sem szereti ezt, de „a kongresszus megszavazta azt a törvényt, amely szerint az illegális belépés bűncselekmény, tehát, ha nem szeretik ezt a törvényt, akkor változtassák meg.”

A belpolitikai tanácsadó Trump szombati Twitter-bejegyzése ellenére is állítja: az elnök a gyerekek elszakításával nem próbálja megzsarolni a demokrata párti politikusokat egy új bevándorlási törvény elfogadása érdekében.

Adam Schiff demokrata párti képviselő, szintén az NBC televízióban azt mondta, az elnök a családok szétválasztásával ki akarja kényszeríteni a határon felhúzandó fal megépítését, a Republikánus Párttal közösen pedig ki akarja zsarolni egy nekik tetsző törvényt a kongresszusban. Donald Trump az új törvényjavaslatokról várhatóan kedden folytat egyeztetéseket a republikánus törvényhozókkal.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »