Trump fejére koppintott a NATO-főtitkár

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség vezetője arra figyelmeztette Donald Trumpot, hogy sem az Egyesült Államok, sem Európa számára nem járható az az út, hogy egyedül próbálják megoldani a nemzetközi biztonságpolitikai kihívásaikat.

Hírdetés

A NATO-főtitkár erről a brit Guardian hétvégi lapjában, az Observer-ben írt egy terjedelmes véleménycikket, amelyben azt emelte ki, hogy a nyugati világ évtizedek óta nem nézett szembe olyan jelentős fenyegetésekkel, mint ma. Épp ezért nem ez a legmegfelelőbb pillanat a szövetség szétverésére. A NATO első embere ezzel arra utalt, hogy a frissen megválasztott elnök, Donald Trump a kampányában többször is hangoztatta, hogy az észak-atlanti szövetség egy elavult szervezet. Trump szerint az Egyesült Államok NATO-partnerei nem veszik ki részüket a szövetség feladatmegosztásából, és ha rá szavaznának, akkor komolyabban megkérné az árát az amerikai segítségnek, vagy akár hátat fordítana Európának.

Ám Jens Stoltenberg arra emlékeztette Trumpot, hogy a NATO-szövetségesek nagy segítséget nyújtottak Washingtonnak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni hadműveletekben. A milliárdos ingatlanmágnás korábban azt hangoztatta, hogy a szövetség nem védené meg – alapszabályai ellenére sem – tagjait, a főtitkár ezzel szemben azzal érvelt, hogy az USA volt az első olyan állam, amely a 9/11 után segítséget kért és kapott is a NATO-tól.

Az észak-atlanti szövetség vezetője figyelmeztetett: a legfontosabb feladatok egyike, hogy felismerjük hogy mekkora értéke van Európa és Amerika partnerségének. Ez továbbra is felbecsülhetetlen – tette hozzá Jens Stoltenberg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »