Trump ezen biztosan felhúzza magát

A Ford Motor nem Mexikóból, hanem Kínából fogja exportálni az Egyesült Államokba a Focus új modelljét 2019-től, amivel 500 millió dolláros megtakarítást ér el – közölte Joe Hinrichs, az amerikai multinacionális vállalat globális működésért felelős ügyvezető alelnöke.

Pedig az év elején beiktatott, az Amerikát elhagyó nagyvállalatokat büntetővámmal fenyegető elnök, Donald Trump nagy terve az volt, hogy hazacsábítja az autógyártókat Mexikóból új munkahelyeket létesítve. Beiktatása után pár nappal fogadta az amerikai autóipar vezetőit a Fehér Házban, és új beruházásokra ösztökélte őket. Most úgy fest, hogy az egyik legrégebbi autógyár nem állt kötélnek. 

Ez az első nagyobb befektetési döntés, amelyet Jim Hackett, a Ford új vezérigazgatója hozott meg. A vezérigazgató szerint bár olcsóbb lenne Mexikóban gyártani és onnan szállítani az autókat az Egyesült Államokba, semmint Kínában, a végső döntésben az volt a fő szempont, hogy ezáltal jelentős tőke szabadul fel, mivel a Fordnak így csak egy, a kínai üzemet kell átállítani az újgenerációs Focus gyártására, Mexikóban viszont kettőt kellene új gépekkel felszerelni.

A Ford Motor azt tervezi, hogy kedden tájékoztatja az amerikai kormányzatot a döntésről. Arra a kérdésre, hogy nem tart-e a külföldről behozott autók megadóztatásától, amellyel Donald Trump elnök a Mexikóból importált autókat fenyegette meg, Hinrichs kijelentette, hogy a tőkemegtakarítás fontosabb, mint a kínai gyártmányú Focusok esetleges megadóztatásával járó kockázat.

A Focus jelenlegi modelljét a michigani Wayne üzemében gyártják, a termelést 2018 közepén állítják le. Attól nem kell félni, hogy emiatt munkahelyek szűnnek meg, mivel a Focus helyett a Ranger új modelljére állnak át ebben az üzemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »