Trump és Clinton elbukta a vasárnapot

Előválasztást tartott vasárnap az amerikai Demokrata Párt Maine államban, a diadal Bernie Sanders vermonti szenátoré lett, és jelölőgyűléseken voksoltak a republikánus pártiak Puerto Ricóban, ahol Marco Rubio floridai szenátor győzött. Este pedig a demokraták két elnökjelölt-aspiránsa országos tévévitán nagyon heves szócsatába keveredett egymással.

A republikánus jelölőgyűléseken Puerto Rico szigetén Marco Rubio nagyon nagyarányú győzelmet aratott. A voksok több mint 70 százalékát szerezte meg, messze maga mögé utasítva Donald Trump New York-i üzletembert, aki a szavazók voksának csupán 13 százalékát kapta meg. Nagyon nagy arányú diadalt aratott a Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsa, Bernie Sanders vermonti szenátor is, akire az északkeleti Maine államban a választók 64 százaléka voksolt, míg Hillary Clinton volt külügyminiszter csupán a voksok 34 százalékát kapta meg.

Vasárnap este a Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa újabb országos televíziós vitán csapott össze. A vitát a CNN hírtelevízió szervezte meg, sztárriportere, Anderson Cooper moderálta, és a michigani Flint városában tartották. Michiganben jövő kedden lesznek előválasztások, Flint városa pedig a városi elöljárók hibájából ólommal mérgezett ivóvize miatt hónapok óta az amerikai belpolitikai viták kereszttüzében áll. A televíziós vita kezdetén – miután megemlékeztek a vasárnap reggel elhunyt Nancy Reaganről, a néhai Reagan elnök özvegyéről – Bernie Sanders azonnal lemondásra szólította fel Michigan állam kormányzóját, és mind ő, mind pedig Clinton szövetségi kormányzati segítséget sürgetett a helybéliek gondjainak megoldásához.

Az agresszív hangú vitában a Wall Street befolyásáról, munkanélküliségről, az Egyesült Államok nemzetközi kereskedelmi szerződéseinek az amerikai gazdaságra gyakorolt negatív következményeiről esett szó. A két politikus gyakran félbeszakította egymást, agresszívan támadta a másikat. Egy alkalommal például Clinton belebeszélt Sanders mondandójába, mire a vermonti szenátor leintette a volt külügyminisztert: „Bocsánat, most én beszélek!” – vetette oda neki foghegyről.

Gyakran vádolták egymást a másik korábbi cselekedeteinek és álláspontjainak téves interpretálásával. Clinton például egyszer így fogalmazott:

„Akkor most vegyünk elő néhány tényt a retorika helyett!”.

Hírdetés

Sanders nem hagyta magát:

„Hadd mondjam el az én történetemet, ön meg elmondja a sajátjait. Az ön története az, hogy megszavaz minden szörnyűséges kereskedelmi egyezményt, a korporatív Amerikára szavaz”.

Clinton előhozakodott azzal, hogy Sanders nem támogatta az amerikai autóipar központi kormányzati megsegítését – Flint városa Detroit mellett van, és lakóinak elsöprő többsége autóipari alvállalkozásból él -, Sanders pedig ismételten leszögezte, hogy Clinton „barátai a Wall Streeten tönkretették ezt a gazdaságot”.

Mindkét demokrata párti politikus azt hangoztatta, hogy képes lenne legyőzni novemberben Donald Trumpot, amennyiben Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »