Trump eltérítette a mai uniós csúcs napirendjét

Trump eltérítette a mai uniós csúcs napirendjét

Ma tárgyalnak az uniós vezetők Szófiában azért, hogy egységes választ adjanak Donald Trump amerikai elnök két olyan döntésére, amely sokkolta őket. Az egyik az Iránnal kötött nukleáris egyezményből való kiszállás volt, a másik a kereskedelmi tarifák ügye.

A 28 vezető megvitatja a Gázai-övezetben annak nyomán megölt több tucat palesztin esetét is, hogy Trump átköltöztette az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe és amelyet az európai vezetők erősen elleneztek.

Az amerikai elnök, írja az Euractiv, ténylegesen eltérítette a csúcstalálkozó eredeti programját, amelynek értelmében az uniós digitális ügyrendet vitatták volna meg a találkozó első napján, holnap pedig a Nyugat-Balkánhoz kötődő uniós kapcsolatokat.

Donald Tusk, az Európai Unió elnöke kijelentette, hogy Szófiában a vezetők az újabb globális eseményekről tanácskoznak, azaz Iránt és Gázát illetően.

Az iráni külügyminiszter tegnap tartott megbeszélést Brüsszelben a brit, francia és német kollégáival, azzal a céllal, hogy megmentsék az országaik között kötött nemzetközi nukleáris megállapodást.

Tusk a tagországok vezetőinek címzett levelében megerősítette:

Hírdetés

„amennyiben Irán továbbra is betartja a megállapodást, az EU ugyanazt teszi”.

Federica Mogherini, az EU fődiplomatája és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke vázolni fogja az egybegyűlteknek, hogy Brüsszel milyen lépéseket kíván tenni a tagországok védelmére, ami az Iránnal kötött üzleteiket védelmezi.

 

Folytatás:

https://magyaridok.hu/kulfold/trump-elteritette-a-mai-unios-csucs-napirendjet-3103060/

 


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »