Trump eltávolította Magyarország amerikai sírásóját

Trump eltávolította Magyarország amerikai sírásóját

Ezen a papapíron olyan elvárások voltak, amikhez az Egyesült Államoknak semmi köze nincs.

Victoria Nulandnak, az európai és ázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkárnak utolsó napja volt szerdán az amerikai külügyminisztériumban. Az RT.com ennek apropóján összegyűjtötte a demokrata politikus hivatali idejének legemlékezetesebb, legbotrányosabb pillanatait.

„Ba…a meg az Eu”

2014. február 4.-én kiszivárgott egy telefonbeszélgetés, amelyben az ukrán helyzetről beszélgettek amerikai diplomaták. A hangfelvételen elhangzik, hogy az EU-t inkább háttérbe szorítanák, míg az ENSZ-nek nagyobb szerepet szánnának, jobban bevonnák a helyzet kezelésébe. Közben egy női hang – amely egy magas rangú amerikai külügyi hivatalnoké, vélhetően Nulandé – káromkodva adta tudtára a kijevi nagykövetnek, hogy valójában mit is gondol az uniós érdekekről:

„Ba…a meg az EU!” – hallatszik a sommás vélemény – olvasható az RT.com cikkében.

„Az RT-nek apró, pici közönsége van és valótlanságot állít”

Hírdetés

2015 januárjában Victoria Nuland a Brookins Intézetben egy rendezvényen lekicsinylően, becsmérlően fogalmazott, hogy az RT-vel kapcsolatban. Azt mondta, hogy az RT a valótlan híreket beemelte a médiatérbe, háttérbe tolva a valós információkat.

Hírhedt Sütiosztás a Majdanon

Az ukrán forradalom napjaiban sütiket és zsemléket osztogatott a Majdan téri felkelőknek. Nuland erőteljes támogatója volt, hogy fegyvereket küldjenek Kijevbe, amit viszont a németeken kívül a magyar diplomácia is határozottan ellenzett. Nagy szerepe volt az Oroszország elleni szankciók bevezetésében, és folyamatosan közvetítette Washington üzenetét is az uniós tagállamokba: ne fogadják Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és ne is menjenek hivatalos látogatásra Moszkvába – írja a 888.hu.

Személyes harc Washingtonban hazánk ellen

A magyar diplomácia határozottan ellenezte az Oroszország elleni szankciókat és azt is, hogy fegyvereket küldjenek Kijevbe. Ez lehetett az egyik oka annak, hogy Szijjártó Péterrel összeszólalkoztak.

A magyar külügyminiszter az esetről azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok a magyar belügyekbe akart avatkozni, ezért kiabáltak egymással Victoria Nuland külügyi államtitkárral.

„Az első alkalommal, amikor találkoztunk, egy kétoldalas dokumentumot dobott le elém az asztalra, és közölte, hogyha ezeken a dolgokon változtatunk, akkor van remény arra, hogy a kétoldalú kapcsolatokat javítsuk. Na most, ezen a papapíron olyan elvárások voltak, amikhez az Egyesült Államoknak semmi köze nincs. Hogy Magyarországon milyen belső jogi szabályozások vannak, akár az Alkotmánybíróságra, akár a médiára, akár a választásra vonatkozólag. Ehhez az Egyesült Államoknak pont semmi köze sincs. Mi az Európai Unió tagállama vagyunk, és van saját jogrendünk. A vitás kérdéseket az EU-n belül rendeztük, és lezártuk” – nyilatkozta a külügyminiszter.

Mindezeket mérlegelve pozitívan ítélhetjük meg, hogy Donald Trump első intézkedései között felmentette Viktoria Nulandot a hivatalából.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »