Trump elnökségén viccelődött Robin Williams

Trump elnökségén viccelődött Robin Williams

Mi lenne, ha Trumpot elnökké választanák? Na és miért félnek az emberek Hillarytől? A legtöbben ezekre idén keresték a válaszokat. A két éve elhunyt Robin Williams még 2009-ben és 2011-ben.

Megtanultuk, hogy egy nőből ebben az országban bármi lehet, kivéve elnök – a South Park legutóbbi részében elhangzott mondat nem kevesek döbbenetére reagált. Egészen a választás éjszakájáig nagyon sokan, még a Trump szavazók is meg voltak győződve: Donald Trump nem nyerhet, Hillary Clinton lesz a befutó. Maguk a South Park alkotói is ezt feltételezhették, hiszen a múlt heti rész eredetileg The Very First Gentleman címmel futott, a címben Bill Clinton új szerepére utalva. Végül a teljes részt átírták, de a volt elnököt azért benne hagyták, mint aki majdnem elérhette az említett pozíciót.

Akadt viszont, aki már 2009-ben azon viccelődött, hogy az emberek ódzkodnak egy női elnöktől, Hillary Clinton megválasztásától. De a két éve öngyilkosságot elkövető Robin Williams nemcsak erről beszélt: 2011-ben már azon nevetett, mi lenne, ha a milliárdos Donald Trump kerülne a Fehér Házba.

Egy nő ne állna helyt katonai helyzetben? Kérdezzék az argentinokat!

Önpusztító fegyverek címmel tartott stand-up show-t hét éve Williams: a címmel nyilvánvalóan a korábban a politikai közbeszédet meghatározó tömegpusztító fegyverekre utalva. (A teljes szöveg itt olvasható.) A rendkívül trágár előadás központjában is a politika áll, megkapja mindenki a magáét: Sarah Palin éppúgy, mint Bill Clinton vagy Barack Obama. Vagy épp a korábbi first lady, Hillary Clinton. Williams felveti, amikor még indulni szándékozott az elnökségért, sok férfi húzódozott, nem tudták, hányadán álljanak egy női elnökkel. „De mitől tartotok? Hogy minden 28. napon majd kijelenti, hog nem beszélhet Putyinnal, ma nem?” – viccelődött a filmsztár a politikailag cseppet sem korrekt előadásban. Felvetette, hogy Clinton kemény nő, ahogy számos vezető is az volt: II. Katalin, I. Erzsébet, Indira Gandhi, Golda Meir. „Olyan nők, akikkel nem elszórakozni szeretnél, hanem épp hogy nagyon nem szeretnél szórakozni velük” – mondta Williams, jóval durvábban fogalmazva persze. „És ha azt hiszitek, egy nő nem tudna kezelni egy katonai helyzetet, kérdezzétek csak meg az argentinokat” – tette hozzá, utalva Margaret Thatcherre és a Falkland-szigeteki háborúra.

Hírdetés

Az ezután következő rész már Donald Trump politikáját illetően aktuális, bár a milliárdost Williams itt nem említi. Jack Nicholson lehetséges elnökségére utalva megjegyzi: „sosem túl jó ötlet celebeket megválasztani.” Csak mert itt vagyunk Kaliforniában, ez egy 60 százalékban spanyolajkú lakosság – veti fel, jogosan amúgy, hiszen Kaliforniát ezúttal is a demokrata Clinton tudta vinni. Williams szerint megválasztottak egy osztrák kormányzót, Arnold Schwarzeneggert, „amire még az idős nácik is azt mondták, hogy ez bizarr.” A filmsztár azon viccelődik, hogy kollégája elvett egy Kennedyt, Maria Shrivert, és maga is lassan Kennedyvé asszimilálódott. „És így kapunk végül egy liberális republikánust. Olyan ez, mint egy Volvo, beépített fegyvertartóval.” Őssejtkutatásban, energiapolitikában így XXI. századi válaszok jönnek szerinte, de bevándorlást tekintve Arnold egy kicsit oldschool. „Arnold, hogyan fogod kezelni a bevándorlást? »Építek egy falat.« Erre még a kínaiak is megmondják, hogy nem működik. Körbe fogják sétálni a faladat. És ki fogja amúgy ezt megépíteni? Azok az emberek, akiket megpróbálsz kívül tartani.”

Kaszinó lenne a Fehér Házból!

Williams már konkrétabban is beszélt Trumpról, 2011-ben többször is. Előbb a Time-nak, majd az ABC-féle The View-nak viccelődött azon: ha Trump Obama anyakönyvi kivonatát, hát ő a milliárdos hajvonalát szeretné látni. A jellegzetes frizurán aztán hosszan poénkodott a színész, úgy vélve, hogy valójában az az igazi Donald Trump, külön életet él, és mikor a milliárdos elalszik, ő önálló kéletre kelve megindul befektetni, befektetni, befektetni. Ha Trumpot megválasztanák, akkor pedig nyilván kaszinóvá alakíttatná a Fehér Házat – mondta Williams.

Persze, bár Trump tavaly indult az elnökjelöltségért, korábban is hangoztatta tervét, így a színész felvetése nem volt légből kapott. ’88-ban, 2004-ben és 2012-ben is fontolgatta Trump a dolgot, de valóság akkor még nem vált belőle. Érdemes viszont így utólag elolvasni a Time 2011-es cikkét, mely azt latolgatta, volna-e a milliárdosnak komolyan esélye. Bár a cikk is egyfajta viccként kezelte a dolgot, komolyabb jelek már itt is akadtak. „Meg tudja nyerni” – állította ekkor a republikánus közvélemény-kutató, Kellyanne Conway. A republikánus Roger Stone ráadásul úgy látta: a neve még a demokrata szavazói magban is jól cseng. Trumpot a munkásosztály hősének nevezte, akinek a feketék, a spanyolajkúak és az alacsonyabb státusú fehérek kedvelik az életstílusát. 

Legutóbb a Vissza a jövőbe 2. egy aktualizált jelenetéről írtunk, és sokak számára valóban disztópikus lehetett még pár éve is: 2016 végén két évvel leszünk túl Robin Williams öngyilkosságán, és néhány héttel Donald Trump elnökké választásán. A több filmben is cameózó Trump két éve Twitter-oldalán búcsúzott: mint írta, Robin Williams csodálatos színész volt, egyike azon kevés embereknek, akik meg tudták nevettetni. 

Néhány napja számoltunk be róla: a választási éjszaka óta 140 százalékkal emelkedett az öngyilkos-segélyvonalak forgalma az Egyesült Államokban, legutóbb pedig akkor volt ehhez fogható, miután Williams 2014-ben öngyilkos lett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »