Trump egyre népszerűbb, Sorost, Merkelt és Junckert továbbra is utáljuk – Putyin sem a legkedveltebb

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a magyarok továbbra is kifejezetten kedvezőtlen véleménnyel vannak Angela Merkel németországi kancellárról és Jean-Claude Junckerről, az Európai Bizottság elnökéről, az amerikai elnökké választott Donald Trump viszont egyre népszerűbb.

A Századvég Alapítvány pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: rendszeresen készítenek közvélemény-kutatásokat a magyarországi és a külföldi politikusok ismertségével és társadalmi megítélésével kapcsolatban. Legutóbb a Magyarország szempontjából “meghatározó külföldi politikai szereplőkkel”, valamint az Európai Unióval kapcsolatos véleményeket tárgyalták.

Kifejtették: a magyar lakosság körében Donald Trump megítélése elnökké választása óta jelentősen változott. Az amerikai elnökválasztás alatt Donald Trump a magyar választók körében is elutasított volt. A novemberi és a választást megelőző hónapokban átlagosan minden második válaszadó negatívan reagált az amerikai politikus nevének említésére. Decemberre a kedvezőtlen vélemények aránya 60 százalékról 37 százalékra csökkent. Emellett a pozitív válaszok aránya mintegy megduplázódott (23 százalékra), a válaszadók további 37 százaléka pedig “várakozó” állásponton van.

A kutatásból az is kiderült, hogy Hillary Clinton kampányának “egyik legnagyobb támogatója”, Soros György abszolút népszerűtlen a magyar lakosság körében – fogalmazott a Századvég, hozzátéve: Soros Györgyről a megkérdezettek 61 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van. A válaszadók 14 százaléka reagált pozitívan, további 20 százaléka ismeri, de nincs kialakult véleménye róla.

A jelentősebb európai politikai vezetők közül Angela Merkel megítélése a Századvég megállapítása szerint “kifejezetten kedvezőtlen” Magyarországon. Csaknem kétharmad (64 százalék) azok aránya, akiknek negatív véleményük van a németországi kancellárról. A megkérdezettek 25 százaléka kedveli a politikust, 11 százaléknak semleges a véleménye.

Hírdetés

Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét tízből kilenc magyar ismeri, de a válaszadók közül “kevesen” (18 százalék) vannak róla jó véleménnyel. A luxemburgi politikust a felmérés szerint 43 százalék nem kedveli, további 28 százaléknak pedig nincs róla véleménye.

A Századvég felmérése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarországi megítélése is negatív. A megkérdezettek 45 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van róla, a válaszadók egyharmada kedveli (33 százalék), 20 százaléknak pedig nincs egyértelmű véleménye az orosz politikusról.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyar lakosság “erősen kritikus” az Európai Unió vezetésével kapcsolatban – írta a Századvég, megjegyezve: az unióhoz mint intézményhez a többség (51 százalék) továbbra is “pozitív gondolatokat társít”.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását december 10. és 15. között ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt ember megkérdezésével készítette az úgynevezett CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna – olvasható a közleményben.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »