Trump csaknem harminc vezetővel vette fel a kapcsolatot

Donald Trump megválasztott amerikai elnök csaknem harminc külföldi vezető politikussal vette fel a kapcsolatot szerdáig.

Ezt a Trump és elődje, Barack Obama elnöksége közötti átmenetet lebonyolító csapat közölte. A közlemény szerint a leendő elnök és alelnöke, Mike Pence a választási győzelem óta telefonon egyeztetett többek között Hszi Csin-ping kínai államfővel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, továbbá szaúdi, iraki, pakisztáni, afganisztáni vezetőkkel és afrikai politikusokkal is.

A közlemény részleteket nem hozott nyilvánosságra a megbeszélésekről, sem kommentárt nem fűzött hozzájuk.

Hírdetés

Szaúd-Arábia ugyanakkor kedden figyelmeztette Donald Trumpot, hogy amennyiben betartja azt a választási ígéretét, miszerint betiltja a szaúdi olaj importját, akkor szaúdi ellenlépésekre számíthat.

Erről a szaúdi energetikai miniszter, Kálid al-Fálih beszélt a marokkói Marrákesben tartott klímakonferencián.

A miniszter nem részletezte, hogy milyen ellenlépésekről lehet szó, de újságíróknak leszögezte: az Egyesült Államok „mindenki másnál jobban profitál a globális szabadkereskedelemből”, és az energetika „a világgazdaság életben tartója”.

Megjegyzését elemzők úgy értékelik, mint egyik jelét annak, hogy Donald Trumpnak milyen nehézségekkel kell majd szembenéznie, amikor megpróbálja valóra váltani a „teljes amerikai energetikai függetlenség” megteremtésére tett választási ígéretét. Ebben az ígéretében Trump a nagy olajkartellektől való függetlenséget helyezte kilátásba.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »