Trump biztosra akar megnni, a 88 éves bemondót is lecserélte

Trump biztosra akar megnni, a 88 éves bemondót is lecserélte

Amerika legintelligensebb kormányaként jellemezte embereit beiktatása előtt egy nappal Donald Trump. A megválasztott amerikai elnök eskütétele pénteken lesz, több százezer ember előtt. Az ingatlanmilliárdos a bakik elkerülése érdekében lecserélte Charlie Brotmant is, aki 1957 óta az összes beiktatási parádé bemondója volt.

A Donald Trumpot és feleségét, Melanie Trumpot szállító repülőgép a Washingtonhoz közeli Andrews katonai légibázisra érkezett. A leendő elnök és a first lady, valamint családtagjaik páncélozott autóba szálltak, és konvojukkal a belvárosba hajtottak. Donald Trump itt előbb kormánya tagjaival találkozott.

A banketten elsőként Melanie Trump mondott rövid beszédet. „Holnap elkezdjük a munkát. A felelősségem hatalmas, sok dologra kell figyelnem majd. Újra naggyá tesszük Amerikát” – köszönt el férje kampányszlogenjével.

Hírdetés

Donald Trump ezután mutatta be kormánya tagjait. „Sok okos értelmes ember van itt, és tudják mit, egy dolgot már megtanulhattunk. Mi vagyunk a legmagasabb IQ-val rendelkező kormány, amely valaha is megalakult Amerikában” – dicsérte embereit Trump, akinek kijelentését vastapssal jutalmazta hallgatósága.

Az Egyesült Államok 45-ik elnöke pénteken teszi le az esküt. Elődeivel ellentétben nem egy, hanem két Biblián tartja majd a kezét. Az egyik az édesanyjától kapott saját Bibliája, a másik pedig az, amelyre Abraham Lincoln tett esküt 1861-es beiktatásán.

A ceremóniát a hétvégén már elpróbálták, ott nem történt baki. 2008-ban mind az elnököt eskető főbíró, mind Barack Obama elvétette az eskü szövegét, ezért azt másnap a Fehér Ház térképtermében a nyilvánosság kizárásával megismételték. Trump most minden téren biztosra akart menni, felmentette a 88 éves Charlie Brotmant, aki 1957-es óta az összes beiktatási parádé bemondója volt, de menesztette a Nemzeti Gárda washingtoni vezetőjét is.

A pénteki ceremóniára, a Kongresszus és a Fehér Ház közötti területre több mint 900 ezer embert várnak a hatóságok. Többségük Trump híve, de sok ezren azért mennek, hogy megzavarják a ceremóniát. A hatóságok is készülnek. Összesen 23 ezer rendőr és katona, valamint civil ruhás ügynök vigyáz majd a rendre a belvárosban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »