Trump beváltotta ígéretét: aláírta a gazdaságösztönző csomagot

A gazdasági helyzet kezelésére négy rendeletet írt alá Donald Trump amerikai elnök szombaton, beváltva azt a fenyegetését, hogy saját hatáskörében cselekszik, ha a kongresszus nem fogadja el a koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság ösztönzését célzó új csomagtervet. A négy rendelet értelmében Trump

A Trump által aláírt rendeletek valódi hatása egyelőre kérdéses, miután a Fehér Ház hatásköre költségvetési kérdésekben korlátozott a kongresszus jóváhagyása nélkül. Márpedig a kongresszus alsóházát, a képviselőházat irányító Demokrata Párt nincs megelégedve az intézkedésekkel.

– Csalódottak vagyunk, hogy ahelyett, hogy az amerikaiak problémáinak megoldásán dolgozna, az elnök a luxusgolfpályáját választja, hogy működésképtelen, gyenge és elégtelen politikai bejelentéseket tegyen a munkanélküli-segélyek megvágására, veszélybe sodorja az idősek szociális biztonságát és a Medicare egészségbiztosítási programot – szögezte le közös közleményében Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője.

Hírdetés

A demokraták háromezermilliárd dollárt szeretnének a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére fordítani, a republikánusok viszont ezermilliárd dolláros programot terjesztettek elő, és ragaszkodtak ahhoz, hogy az összeg nem növelhető. A legnagyobb vita a munkanélküli-segély összege, valamint az egyes államoknak nyújtott szövetségi támogatás körül alakult ki.

Donald Trump ugyanakkor a demokratákat hibáztatta. – Pelosit és Schumert csak a rosszul vezetett demokrata párti városok és szövetségi államok kimentése érdekli. Ennek semmi köze a kínai vírushoz – közölte az elnök, aki beváltotta ígéretét, miszerint rendeletekkel oldja meg a kérdést, ha a demokraták továbbra is „túszként tartják fogva a programot”. Mint közölte, nem tart az ezzel kapcsolatos jogvitáktól.

Az Egyesült Államokban csaknem ötmillió embert fertőzött meg a koronavírus, a betegségnek 160 ezer halálos áldozata van, a legtöbb a világon. A munkanélküliek száma 1,4 millióval, 16,3 millióra csökkent.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »