Trump beiktatása: A német sajtó az új amerikai elnök jelentette veszélyekről ír

Trump beiktatása: A német sajtó az új amerikai elnök jelentette veszélyekről ír

A német konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Trump nacionalizmusa címmel közölt vezércikkében hangsúlyozta, hogy az európaiaknak ezentúl egy olyan amerikai elnökkel lesz dolguk, aki „rezsimváltást” akar Washingtonban. Ebben a helyzetben nem az aggódó várakozás és az apokaliptikus figyelmeztetések megfogalmazása a legjobb megoldás, hanem az, ha Európa szembenéz az új helyzettel.

Végül is Trumpnak az EU-ra és a NATO-ra tett lekicsinylő megjegyzései nem változtatnak az Egyesült Államokkal folytatott „szoros, mély és széleskörű” kapcsolatokhoz fűződő európai érdeken, bár a kapcsolatok folytatása kétségkívül bonyolultabb lesz – tette hozzá a FAZ.

A lap szerint Európának és Németországnak olyan jelzésként kellene felfognia Donald Trump hatalomra lépését, amely ráébreszt arra, hogy ezentúl sokkal inkább az európaiakon, teljesítőképességükön és felelősségvállalási hajlandóságukon múlik majd, hogy „a Nyugat miként áll helyt a jelenkor viharaiban”.

Hírdetés

A baloldali Frankfurter Rundschau szerint Trump „demagóg, hazug” beiktatási beszédet mondott. A szegényektől a gazdagok felé irányuló újraelosztás politikájából profitáló, az adózástól ódzkodó milliárdos magát Robin Hoodként beállítva azt mondta, hogy visszaadja a hatalmat a népnek, holott csak saját magára gondol, a nép pedig számára „a szőke, gazdag Amerika, amely körülveszi”.

A demagógnak annál élesebben és erőszakosabban kell beszélnie, minél kevésbé tudja beváltani ígéreteit. Donald Trump is így tesz majd. Az új amerikai elnöknek „nincs politikai programja, csak nyerni akar, semmi mást” – tette hozzá a Frankfurter Rundschau.

A liberális Süddeutsche Zeitung A forradalmár című kommentárjában kiemelte: Donald Trump kiszámíthatatlan elnök, ami hatalmassá, de veszélyessé is teszi. Nem racionális alapon hozza meg döntéseit, üzeneteit ösztönből fogalmazza meg, és jellemző rá az is, hogy este már mást mond, mint reggel.

Hatalmának legfőbb forrása éppen az irracionalitás, ami még a „moszkvai geopolitikai opportunistákat” is zavarba hozza, stílusa pedig még veszélyesebb, mint politikája: a „trumpizmus” határozza majd meg a hozzá hasonló típusú uralkodók viselkedését világszerte. Ennél is rosszabb, hogy a Trump Tower – Donald Trump New York-i otthona – által diktált ritmushoz képest az Angela Merkel-féle állhatatosság és mérlegelés „álmosító” – írta a müncheni lap. A szerző hozzátette, hogy Trump ennek révén nemcsak az érveket és az értelmet hagyja figyelmen kívül, hanem „tönkreteszi a politikát mint szakmát”. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »