Trump azt üzeni Európának: “Véget ért a potyalesés korszaka” (Russia Today)

A rendőrség körülzárta a tüntetőket, akik elfoglalták a hollywoodi 101-es autópályát Los Angeles City Hall északi részén, tiltakozásul, hogy a republikánus Donald Trump-ot választották meg Egyesült Államok elnökének. Los Angeles, California, , U.S. November 9, 2016 © Mario Anzuoni / Reuters

Amerika most egy esélyt kapott Trump gyakorlatias, üzletemberi látásmódjával, a korábbi közigazgatás megfélemlítő és ideológiai megközelítése helyett, mondja az egykori amerikai diplomata, Jim Jatras.

TrendsUS Elections 2016

Amerikában már a második éjszakába nyúlnak az utcai tiltakozások Trump győzelme után.

Hillary Clinton New York-i támogatói elárasztották az utcákat, hogy szabadjára engedjék haragjukat, amiért republikánus nyerte az elnökséget. Nem csak New York volt az egyetlen, ahol tömegtüntetéseket tartottak Trump ellen.

Trump elleni tiltakozások szerte az USA-ban

https://www.rt.com/in-vision/366249-anti-trump-protests-us/

További tiltakozások várhatóak New Yorkban, valamint a Bostonban, Oakland és Seattle városában is. A tömegek Trump kisebbségeket, a bevándorlást és a jelenlegi amerikai adminisztrációt érintő nézetei miatt tiltakoznak.

Trump ambiciózus külpolitikai ígéretei, a NATO reformjára, és Oroszországgal való egészségesebb kapcsolat kialakítására tett kijelentései ugyancsak feldühítették az ellentábort.

Hírdetés

RT: Trump bőven tett ígéreteket a kampány során, a munkahelyteremtéstől az adók csökkentésén át NATO megreformálásáig, de ő kezdőnek számít a politikában. Képes lesz, beváltani az ígéreteit?

Jim Jatras: Úgy gondolom, több okból is képes lesz ezeket teljesíteni. Egyik, hogy pragmatikusan és nem ideológia mentén közelít a kérdésekhez. Nem akarja azt a fajta rendszerváltást, amivel újraformálná a világot, ahogyan azt tette Bush és Obama is, mellyel bajba is sodorták az USA-t. Továbbá szerintem az ő üzletemberi szemlélete egy teljesen más megközelítés lesz a politikában. Ő lesz az igazgatóság elnöke, aki megpróbálja megtalálni a megfelelő embereket a megfelelő munkára és a korlátozott, egyedi, elérhető célokra, melyeket kitűz a folytonos fordulatváltás helyett, ami zűrzavart okoz a célok tiszta és világos elképzelése nélkül. Különösen a külpolitika terén lesz nagy a kihívás, mert olyan embereket kell találnia, akik egyetértenek Trump ösztönös problémakezelésével, viszont nem részei a problémának. Az előző adminisztráció republikánus hivatalnokainak jelentős része, inkább egyetértett Hillary Clinton-nal, mint Trump-al

Az alapvető programcél, amit Trump meghirdetett, és amiért a legnagyobb és legtöbb támogatást kapta, az a kereskedelmi egyezmények újratárgyalása. Mert mindennapossá vált, az a hozzáállás, ami 1992-ben a Clinton kampány szlogenjeként harsogott, hogy „Ez a gazdaság, te hülye”. Ugyanaz a folyamat zajlik most Olaszországban, a populista Öt csillag mozgalommal, Le Pen mozgalmával Franciaországban, az ADF (Alternatíva Németországnak) párttal Németországban, és a Szabadság párttal Ausztriában, ami most valójában az USA-ban történik. Ez egy elit ellenes mozgalom – mondta az RT-nek a Trend Journal kiadója, Gerald Celente.

RT: Néhány európai vezető már aggodalmát fejezte ki Trump megválasztása miatt. A francia vezető, Francois Hollande, azt mondta, hogy most bizonytalan lett Európa és az USA közötti kapcsolat. Mi a véleménye ezekről a kijelentésekről?

JJ: Én a bizonytalanságukat egyes esetekben és a nyavalygásukat szinte dicséretnek veszem, mert, ahogy Trump kimondja, „a potyalesés korszaka véget ért”, és elsődleges az amerikai érdek lesz. Nem hiszem, hogy durva feltétel lenne, ha Európa Oroszországgal való szembenállásának költségét a NATO-n belül az európai tagországok fizetnék. Úgy gondolom, meglesz az a szándék arra, hogy rendezzük a kapcsolatokat az oroszokkal. Egyébként meg, ha az európai országok olyan nagyon aggódnak, az“orosz fenyegetéstől”, a védekezésre költekezzenek a saját pénzükből. Persze nem lenne szerencsés azt mondani:“A fenyegetés valójában nem létezik, hagyjuk az egészet.”

Norman Solomon, amerikai újságíró, média kritikus, korábbi amerikai kongresszusi jelölt, azt mondta az RT-nek: “Trump nagy horderejű ígéreteket tesz, de nincs széles körű összhang. Különösen a külpolitikában nagyon kiszámíthatatlan, nem következetes. Azonban, kijelentéseiben nem ellenséges Oroszországgal szemben, ami pozitívum. Az, hogy a külpolitikája ténylegesen elfordul-e a militarizmustól, még nyitott kérdés”.

RT: Trump ígéretet tett arra, hogy javít a nemzetközi kapcsolatokon, beleértve Oroszországot is. Képes lesz vajon bármi ilyesmit elfogadtatni a republikánus kongresszusi héjákkal?

JJ: Nem nagyon szükséges hogy keresztülnyomja a kongresszuson. Az amerikai kongresszus nem egyfajta hagyományos parlamentáris rendszer. Itt az elnök széleskörű felhatalmazással bír, különösen tekintettel a külügyekre. Azt hiszem, hogy nagyon is személyre szabott módon fog közeledni a külföldi vezetőkhöz. Különösen az erős vezetőkhöz, ha úgy érzi, hogy kölcsönös az a tisztelet, amelyre a kapcsolatokat építeni lehet. Valószínűleg így közelít majd Putyin elnökhöz, Netanjahu miniszterelnökhöz, és még a mexikói elnökhöz is. Úgy vélem, hogy látni fogjuk a kapcsolatok fejlődését Xi elnökkel Kínában. Szóval úgy vélem képes az asztal másik oldalán lévők szemével is látni, és kemény alkudozásokkal kölcsönösen előnyös megállapodásokra jutni, amelyekre, őszintén, szükségünk is van. Inkább a gyakorlatias megközelítés, mint az fajta megfélemlítő és ideológiai alapokon álló politika, amit az utóbbi adminisztrációknál tapasztaltunk.

Russia Tuday

Fordította: Urthvas Bethad

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Hírek, Külföld, Külföldi sajtó, Publicisztika


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »