Trump az öbölmenti országoknak: fizetni fogtok!

Trump az öbölmenti országoknak: fizetni fogtok!

Virginiában Donald Trump felszólította a Pezsa-öböl mentén elhelyezkedő országokat, hogy létesítsenek egy biztonsági övezetet Szíriában.

Trump szerint ezek az országok nem is léteznének az USA nélkül.

A Perzsa (Arab)-öböl mentén elhelyezkedő apró államok az Egyesült Államok nélkül nem is léteznének – fejtegette kedden Donald Trump republikánus elnökjelölt, a Virginia államban lévő Ashburnben tartott kampánygyűlésén. A milliárdos azt hangoztatta, ha ő lesz az elnök, akkor felszólítja ezeket az országokat, hogy létesítsenek és finanszírozzanak egy úgynevezett biztonsági övezetet Szíriában. „Fizetni fognak” – jelentette ki Trump.

Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek – mindegyik öbölmenti állam – a Washington vezette terrorellenes koalíció tagjai, amely légicsapásokkal támadja az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szíriai és iraki hadállásait.

A republikánus elnökjelölt megismételte korábbi álláspontját is, miszerint az Egyesült Államok „nem fogadhat be Szíriából, rossz szándékkal érkező embereket”.

Obama és Clintonné közösen destabilizálta a Közel-Keletet

Barack Obama amerikai elnök és Hillary Clinton demokrata elnökjelölt közösen ingatta meg a Közel-Kelet helyzetét, és adta ezzel az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet kezére Irakot, Szíriát és Líbiát.

Donald Trump republikánus elnökjelölt “alkalmatlan elnöknek” minősítette Obamát.

Hírdetés

A milliárdos virginiai kampánygyűléséről Washingtonba érkezve kiadott nyilatkozatában írt erről és egyben reagált mindarra, amit Obama mondott róla a szingapúri miniszterelnökkel kedden délelőtt tartott közös sajtótájékoztatóján. Az elnök “szánalmasan felkészületlennek” és az elnökségre alkalmatlannak minősítette Trumpot.
A republikánus elnökjelölt közleményében leszögezte, szerinte Obama elnök az, aki alkalmatlan arra, hogy az országot vezesse. “Bukott vezetőnek” minősítette az Egyesült Államok jelenlegi elnökét.

Nem csupán Obama, Hillary Clinton is erőteljes bírálatokat kapott a republikánus indulótól. Trump azzal is megvádolta az elnököt és a volt külügyminisztert, hogy elindították Iránt “a nukleáris fegyverekhez vezető úton”, továbbá “ismételten befogadtak olyan bevándorlókat, akikről aztán kiderült, hogy terrorakcióknak voltak részesei”.

Trump leszögezte: Obama és Hillary Clinton “a legjobb amerikai munkahelyeket szervezték ki a tengerentúlra, hogy globális érdekeiket kielégítsék”. A republikánus elnökjelölt végül leszögezte: “most változásra van szükségünk”.

* * *

A korábbi kampánygyűlés nem volt zavartalan: mintegy tucatnyi tüntetőt vezettek ki a teremből. Valamennyien a demokrata elnökjelöltet, Hillary Clintont éltették, némelyikük olyan trikót viselt, amelyen „Az iszlám békét jelent” felirat díszelgett. 

A rendezvényen Trump külön üdvözölt egy veteránt, aki odaajándékozta neki saját Bíbor Szív katonai kitüntetését, amelyet azért kapott, mert megsebesült harc közben. A republikánus elnökjelölt megtiszteltetésnek nevezte az ajándékot, de utána rögtön viccelődni kezdett: „mindig is szerettem volna egy Bíbor Szív kitüntetést. De így sokkal könnyebben jutottam hozzá”. Trump egyébként soha nem volt katona. 

Közben az Egyesült Államokban tekintélyesnek tartott újságírók és politikai elemzők egész sora kezdi megkérdőjelezni Trump elmebeli állapotát. Eugene Robinson, a The Washington Post egyik véleménycikkében kedden azt fejtegette, hogy már az előválasztások kezdetén azt feltételezte, hogy Trump „bolond, mint egy róka”, de most már egyre inkább az a meggyőződése, hogy „simán bolond”. Robinson alkotmányellenesnek és „potenciálisan katasztrofálisnak” nevezte Trump egynémely politikai állásfoglalását.

Hasonló megállapítást tett a Vox alapítója, Ezra Klein, és elemzésben kárhoztatta a milliárdos a neokonzervatívok csoportjának egyik ismert alakja, Robert Kagan is. Kagan, aki jelenleg a tekintélyes amerikai kutatóközpont, a Brookings Intézet kutatója, még hétfőn jelentetett meg vezércikket a The Washington Post című amerikai napilapban, s Trumpnak a demokraták konvenciójáról tett megjegyzéseiről állította azt, hogy „nem ésszerűek”. 

Michael Bloomberg, New York volt polgármestere egyébként a múlt héten, a demokraták elnökjelölt-állító konvencióján elmondott beszédében így fogalmazott: “válasszunk meg elnöknek egy egészséges és kompetens személyt!”.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »