Trump atomot is bevetne

Trump atomot is bevetne

Atomfegyverek fejlesztésére bátorította Donald Trump Japánt és Dél-Koreát egy televíziós interjúban. A republikánus elnökjelölt-aspiráns atomfegyverekről szóló megnyilatkozását a Fehér Ház is visszautasította. Trump beszélt az abortuszról is.

A sarkos megszólalásairól elhíresült amerikai ingatlanmágnás most egyebek mellett a nukleáris fegyverek bevetését szorgalmazta az egyik amerikai hírtelevíziónak adott interjújában. „Ha valaki az Iszlám Államból eltalál minket, nem üthetünk vissza atommal?” – fogalmazott Donald Trump.

Chris Matthews, az MSNBC műsorvezetője ezután Európára terelte a kérdést:

„– Mi a helyzet Európával? Európába nem használnánk?
– Nem fogom levenni a kérdést a napirendről… ” – válaszolta a republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Donald Trump szerint Kelet-Ázsiában is változásra lenne szükség az atomfegyverek tekintetében, ugyanis Észak-Korea folyamatos veszélyt jelent. Trump szerint Japánnak és Dél-Koreának engedni kellene, hogy atomfegyvereket fejlesszen és telepítsen, hogy kevésbé függjön az amerikai védelemtől.

Az ingatlanmágnás kijelentéseire reagált a Fehér Ház is: „Trump úr ötlete, miszerint arra kellene sarkallnunk dél-koreai szövetségeseinket, hogy nukleáris fegyvert fejlesszenek, ellentétben áll azzal a politikával, amelyet az Egyesült Államok hosszú idő óta folytat, és amelyet a nemzetközi közösség régóta támogat” – közölte Josh Earnest szóvivő.

Nemcsak az atomfegyverek lehetséges használata, de az interjúban előkerülő abortuszkérdés is erős visszhangokat váltott ki.

„– Hisz abban, hogy az abortuszt büntetni kell? Igen vagy nem?
– A válasz, hogy kell lennie büntetésnek.

– A nőt kell büntetni?
– Igen, valami módon.
– Tíz cent, tíz év, micsoda?
– Ezt nem tudom, nem tudom” – válaszolta az ingatlanmágnás.

Később Trump annyiban változtatta meg a véleményét, hogy azokat az orvosokat kell felelősségre vonni, akik az abortuszt elvégzik a nőkön. Közben őrizetbe vették Trump kampányfőnökét. Corey Lewandowski ellen egy riporternő bántalmazása miatt emeltek vádat. A 42 éves férfi egy március 8-i eseményen zúzódásokat okozott Michelle Fieldnek, miután szándékosan megragadta a karját. Ha bűnösnek találják Trump kampányfőnökét, egy évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »