Trump atomot is bevetne

Trump atomot is bevetne

Atomfegyverek fejlesztésére bátorította Donald Trump Japánt és Dél-Koreát egy televíziós interjúban. A republikánus elnökjelölt-aspiráns atomfegyverekről szóló megnyilatkozását a Fehér Ház is visszautasította. Trump beszélt az abortuszról is.

A sarkos megszólalásairól elhíresült amerikai ingatlanmágnás most egyebek mellett a nukleáris fegyverek bevetését szorgalmazta az egyik amerikai hírtelevíziónak adott interjújában. „Ha valaki az Iszlám Államból eltalál minket, nem üthetünk vissza atommal?” – fogalmazott Donald Trump.

Chris Matthews, az MSNBC műsorvezetője ezután Európára terelte a kérdést:

„– Mi a helyzet Európával? Európába nem használnánk?
– Nem fogom levenni a kérdést a napirendről… ” – válaszolta a republikánus elnökjelölt-aspiráns.

Donald Trump szerint Kelet-Ázsiában is változásra lenne szükség az atomfegyverek tekintetében, ugyanis Észak-Korea folyamatos veszélyt jelent. Trump szerint Japánnak és Dél-Koreának engedni kellene, hogy atomfegyvereket fejlesszen és telepítsen, hogy kevésbé függjön az amerikai védelemtől.

Az ingatlanmágnás kijelentéseire reagált a Fehér Ház is: „Trump úr ötlete, miszerint arra kellene sarkallnunk dél-koreai szövetségeseinket, hogy nukleáris fegyvert fejlesszenek, ellentétben áll azzal a politikával, amelyet az Egyesült Államok hosszú idő óta folytat, és amelyet a nemzetközi közösség régóta támogat” – közölte Josh Earnest szóvivő.

Hírdetés

Nemcsak az atomfegyverek lehetséges használata, de az interjúban előkerülő abortuszkérdés is erős visszhangokat váltott ki.

„– Hisz abban, hogy az abortuszt büntetni kell? Igen vagy nem?
– A válasz, hogy kell lennie büntetésnek.
– A nőt kell büntetni?
– Igen, valami módon.
– Tíz cent, tíz év, micsoda?
– Ezt nem tudom, nem tudom” – válaszolta az ingatlanmágnás.

Később Trump annyiban változtatta meg a véleményét, hogy azokat az orvosokat kell felelősségre vonni, akik az abortuszt elvégzik a nőkön. Közben őrizetbe vették Trump kampányfőnökét. Corey Lewandowski ellen egy riporternő bántalmazása miatt emeltek vádat. A 42 éves férfi egy március 8-i eseményen zúzódásokat okozott Michelle Fieldnek, miután szándékosan megragadta a karját. Ha bűnösnek találják Trump kampányfőnökét, egy évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »