Trump akkora Hitler, hogy még a zsidói is antiszemiták – fogadalomszegésre buzdítják az elektorokat

Trump akkora Hitler, hogy még a zsidói is antiszemiták – fogadalomszegésre buzdítják az elektorokat

Arizonában a demokrata párt aktivistái rá akarják venni az elektorokat, hogy ne szavazzanak Donald Trumpra.

Az elektorok, akiknek a bonyolult amerikai választási rendszer szerint ténylegesen meg kell választaniuk az elnököt, vagyis a republikánus Donald Trumpot, egy hónap múlva, december 19-én szavaznak, ezekben a napokban azonban még mindig sok helyütt mozgolódnak a vereségbe belenyugodni nem akaró demokrata párti aktivisták, befolyásolni próbálják őket.

A Fox televízió tudósítása szerint az arizonai elektorokat e-mailekkel és telefonüzenetekkel árasztják el, hogy rábírják őket: ne a győztes Donald Trumpra, hanem vagy a vesztes demokrata párti elnökjelöltre, vagy másra voksoljanak december 19-én, annak ellenére, hogy a demokrata Hillary Clinton már elismerte a vereségét. A déli Arizonában, ahol a szavazatok abszolút többségét is Donald Trump nyerte el, 11 elektor van, s valamennyien republikánusok.

Fogadalomszegésre buzdítják az elektorokat

Hírdetés

Az Arizona Republic című konzervatív lap is arról cikkezett, hogy az elektorok jogilag nem kötelesek a győztesre voksolni, annak ellenére, hogy fogadalmuk a párt jelöltje melletti szavazásra kötelezi őket. Az elektorok egy része arról számolt be a lapnak – és a Fox televíziónak -, hogy elektronikus levelek és telefonhívások ezreivel zaklatják és fogadalmuk megszegésére buzdítják őket. Robert Graham, az egyik elektor, aki egyúttal a Republikánus Párt arizonai elnöke is, arról számolt be, hogy “totális zaklatásnak van kitéve”. Majd hozzátette: ez már egy hete így megy. Graham szerint ráadásul a hívások zöme Arizonán kívülről érkezik. Hasonlóról beszélt a lapnak egy másik elektor, Bruce Ash, aki szerint a zaklatók többsége nem arizonai.

Ash nyílt politikai ügyködésről beszélt, és hangsúlyozta, hogy sok telefonhívás gyűlölködő. “Elmondanak mindennek, démonizálnak engem, homofóbnak, izolacionistának, vakbuzgónak, antiszemitának neveznek, ami különösen érdekes, merthogy zsidó vagyok” – számolt be az Arizona Republic munkatársának. Sharon Geise elektor pedig így fogalmazott: “Hillary nagyszerű kampánya folytatódik”.

Pszichológus a bánkódó diákoknak

Donald Trump november 8-i győzelme óta sok demokrata párti szavazó nem akarja elfogadni a republikánus jelölt győzelmét. Tucatnyi városban tüntetések vannak, előfordul, hogy erőszakba torkollnak a demonstrációt. Az egyetemi ifjúság egy felhergelt része része szintén nem tudja megemészteni a történteket, egyes egyetemeken szabadnapot adtak a bánkódó diákságnak, másutt pszichológust bocsátanak az arra igényt tartók rendelkezésére.

Közben – elsősorban demokratákkal rokonszenvező publicisták – a választási rendszer megváltoztatásáról indítottak vitát. A héten pedig a politikai pályáját éppen most befejező Barbara Boxer volt kaliforniai szenátor – akinek lánya rövid ideig Hillary Clinton öccsének felesége volt – beterjesztett egy törvényjavaslatot az elektori kollégium megszüntetéséről.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »