Trump a mexikói elnöknek: tartsák féken a rossz hombrékat ott lent, különben az amerikai katonák teszik meg!

Trump a mexikói elnöknek: tartsák féken a rossz hombrékat ott lent, különben az amerikai katonák teszik meg!

Az amerikai elnöknek a Pena Nietóval folytatott péntek reggeli beszélgetéséből az AP hírügynökség ismerhetett meg egy részletet egy meg nem nevezett személy révén. Eszerint az amerikai elnök figyelmeztette mexikói kollégáját, hogy ha a mexikói hadsereg nem tesz nagyobb erőfeszítéseket “ott lent a rossz hombrék féken tartására”, akkor amerikai katonákat küldenek oda, akik viszont elég bátrak lesznek ehhez.

A beszélgetésrészlet megszerzett leiratából nem derül ki, hogy milyen volt az egész társalgás hangneme, hogy Trump kiket értett “rossz hombrékon”, bár az elnökjelöltek októberi vitájában már használta ezt a kifejezést a mexikói drogbárókra.

Hírdetés

Az sem derült ki, hogy Pena Nieto mit válaszolt. A mexikói elnöki hivatal szóvivője tagadta, hogy Trump szavai fenyegetők vagy ellenségesek, esetleg megalázók lettek volna. A beszélgetés tiszteletteljes volt – állította. “Teljesen valótlan az a jelentés, miszerint az Egyesült Államok elnöke amerikai katonák Mexikóba küldésével fenyegetőzött volna” – jelentette ki Eduardo Sanchez szerda este egy rádiónak nyilatkozva.

Az AP fehér házi szóvivőt nem tudott elérni az idézett mondatokkal kapcsolatban, de az amerikai kormány közleményt adott ki arról, hogy a felek elismerték “mindenki számára nyilvánvaló nézeteltéréseiket”, és megállapodtak abban, hogy a két ország közötti kapcsolatokról szóló átfogó viták keretében megpróbálják rendezni a migrációs kérdéseket is. Trump pedig Theresa May brit miniszterelnökkel közös pénteki washingtoni sajtótájékoztatóján “nagyon barátságosnak” jellemezte telefonbeszélgetését Pena Nietóval.

A telefonbeszélgetéssel eredetileg az volt a célja a két félnek, hogy elsimítsák az új amerikai elnök és a mexikói vezetés közötti nézeteltéréseket. Ugyanis korábban volt több szóváltásuk azzal kapcsolatban, hogy Trump végig ki akarja építtetni a falat a mexikói határon, és ennek a költségét Mexikóval akarja kifizettetni, Mexikó pedig kategorikusan elutasítja ezt. Január 31-ére tervbe vették, hogy Pena Nieto Washingtonba látogat, de ezt ő nem sokkal előtte lemondta egy korábbi beszélgetés hatására, amelyben Trump azt mondta, hogy ha Mexikó nem akarja kifizetni a fal költségét, akkor nincs miről tárgyalniuk.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »