Trükkösen nyomták le az államadósságot

Trükkösen nyomták le az államadósságot

A jegybank adatai szerint egyetlen hónap alatt 1416 milliárd forinttal csökkent a kormányzat jegybanki betétje, így az a történelmi mélységbe, 659,6 milliárd forintra csökkent – olvasható a gazdasági hírportál cikkében, de lényegében így sikerült mesterségesen lenyomni az államadósságot. A kormány a jegybanknál vezetett betétjéről havonta közöl adatokat: a pénzforgalmi számlára érkeznek az adóbefizetések, és innen fizetik végső soron a béreket, nyugdíjakat és minden kiadást, amire a költségvetési törvény felhatalmazást ad a kormánynak.

Hírdetés

A jegybanki betét azonban közvetett hatást gyakorolhat az államadósság csökkentésére – emlékeztet a portál –, ezért az elmúlt években a kormány rákapott arra, hogy december utolsó napjaiban visszafizet minden lejáró kötvény, adósságot amit csak tud – amit rendszerint a jegybanki betét csökkentéséből finanszíroznak. A kormányt ugyanis az alkotmány évről évre az államadósság mérséklésére kötelezi, s bár 2015-re a kormány nem vállalt teljesíthetetlen célokat: a három százalékot közelítő gazdasági növekedés mellett is csak azt ígérték, hogy az adósságmutatót 0,1 százalékkal, a GDP 76,2 százalékára mérséklik. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pedig a közelmúltban ismertette az államháztartás előzetes adatait, a tárca becslései szerint az adósságmutató a GDP 76 százaléka alá csökkenhetett, ami 0,3-0,4 százalékos csökkenés.

A Napi.hu cikke szerint az államadósság látványos decemberi csökkentéséhez az is kellett, hogy az év utolsó napjaiban lejáró Prémium euró államkötvényt a kormány az utolsó fillérig visszafizesse, ezen kötvények megújítása várhatóan 2016 elejére marad. Ezek visszafizetését finanszírozták a jegybanki betétből, amely a decemberi 2066,2 milliárd forintról 659,6 milliárd forintra csökkent – vagyis egy hónap alatt 1416 milliárd forintot lapátoltak ki. A betétállomány drasztikus csökkenését eredményezhette a kifutó uniós támogatás kifizetése is, ugyanis a 2007–2014 közötti költségvetési ciklus utolsó filléreit 2015. december 31-ig kellett kifizetni – írta a portál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »