Trudeau: Oroszoroszág nem vehet részt a G7-csúcson a Krím miatt

Oroszország nem fog részt venni a G7-csoport csúcstalálkozóján – jelentette ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnök hétfőn ellentmondva ezzel Donald Trump amerikai elnöknek, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy meghívná Oroszországot is.

Trudeau megjegyezte, hogy Oroszországot a Krím félsziget 2014-es annexióját követően zárták ki az országcsoportból.

Mint mondta, Oroszország azért maradt továbbra is kizárva a G7-csoportból, mert nem tartja tiszteletben a nemzetközi szabályokat.

Trudeau szerint a nagyobb, G20-országcsoportban nincs mindig egyetértés, de a G7-ek a hasonlóan gondolkodó országok csoportja, és reményét fejezte ki, hogy ez így is marad.

Hírdetés

Ugyanakkor a Kreml sajtóosztályának hétfői közlése szerint Trump tájékoztatta orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyin elnököt arról az elképzeléséről, hogy Oroszország, Ausztrália, India és Dél-Korea vezetőit is meghívhatja a G7-csoport csúcstalálkozójára. Az amerikai elnök szombat este arról beszélt, hogy a G7-es csoport összetétele nem érzékelteti híven a világban zajló változásokat. Úgy fogalmazott: a szerveződés a mai formájában már "nagyon idejétmúlt", ezért a következő csúcsértekezletre, amelyet az őszre tervez, szeretné meghívni Oroszországot, Dél-Koreát, Ausztráliát és Indiát is.

Kínát nem említette, amellyel az utóbbi időben jelentősen romlott Washington viszonya.

A G7-es, azaz a gazdaságilag legfejlettebb országok csoportjának tagja a Egyesült Államok mellett az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Kanada és Japán. Az idei csúcstalálkozóra az Egyesült Államokban került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az eseményt.

Az amerikai Képviselőház 2019 decemberében elfogadott kétpárti határozatában támogatta Oroszország kizárását az évente megrendezendő csúcstalálkozóról.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »