Trianon nyoma a nyelvek térképén is kirajzolódik

Trianon nyoma a nyelvek térképén is kirajzolódik

Három országban is a magyar az államnyelv után második leggyakrabban használt nyelv – ez derül ki arról a térképről, amelyet a külföldre költözést fontolgatók számára információkat nyújtó oldal, a Movehub állított össze. Az úgynevezett második nyelvek között Európában a magyar kifejezetten előkelő helyet foglal el. Csak az angol és az orosz előzi meg, a törökkel pedig azonos helyen áll.

Hírdetés

 

A térképen jól nyomon követhetők az elmúlt száz év történelmének nyomai. Szlovákiában, Szerbiában és Romániában még a trianoni döntés után közel egy évszázaddal is a magyar a második számú nyelv. A hajdan a Szovjetunióhoz tartozó államokban pedig az orosz. A lengyelek kiáramlásának léptékéről árulkodik, hogy a Movehub adatai szerint Nagy-Britanniában az angol után lengyelül beszélnek a legtöbben. A Németországba és Ausztriába áramló vendégmunkások tömegéről pedig abból kaphatunk képet, hogy ezekben az államokban ma már a török a második nyelv. Bulgáriában szintén a törököt beszélik legtöbben a bolgár után, de ennek okai egészen az Oszmán Birodalomig vezethetők vissza.

Nemrégiben egyébként a Duolingo nyelvoktató portál is publikált egy térképet, melyen azt szemléltették, hogy Európa különböző országainak lakói melyik idegen nyelvet tanulják legnagyobb számban. A kép elég egyhangú, mivel szinte mindenhol az angol áll az első helyen. Az egyik ritka kivétel Svédország, ahol a legtöbben svédül szeretnének megtanulni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »