Trianon emlékének árnya vetül a térségre – Magyarellenes uszítás válthatja fel a „vörös pestis” elleni harcot

Trianon emlékének árnya vetül a térségre – Magyarellenes uszítás válthatja fel a „vörös pestis” elleni harcot

Nacionalista hangok kísérhetik ugyan a trianoni döntés felidézését, de az államközi kapcsolatokra vélhetően nem lesz negatív hatással a centenárium – állítják a Krónikának nyilatkozó felvidéki, vajdasági és kárpátaljai újságírók. Nálunk, Romániában ugyanakkor törvény születhet Trianon méltatására. A szakértő szerint a választási kampányban magyarellenes uszítás válthatja fel a szociáldemokraták, a „vörös pestis” elleni „szent háborút”.
Megszületik-e a Trianont ünneplő román törvény? – kérdeztük Pászkán Zsolt politikai elemzőtől. „Jelen állás szerint az igennek nagyobb a valószínűsége. A román politikai osztály és a jelenlegi parlamenti összetétel nem alkalmas arra, hogy felelős döntést hozzon egy ilyen ügyben. Ráadásul a küszöbönálló helyhatósági és parlamenti választáshoz kampánytémák kellenek” – fogalmazott a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője. Arra emlékeztetett, hogy

Hírdetés

a román pártok évek, sőt évtizedek óta képtelenek értelmes, koherens, nem felelőtlen ígérgetésekből álló munkatervvel előállni, így azt eddig valamilyen zsigeri, hergelésre alkalmas témával pótolják.

A nagybányai származású elemző szerint ez általában a magyarellenes uszítás, amit csak ideiglenesen váltott fel a szociáldemokraták, a „vörös pestis” elleni „szent háború”, de ez utóbbinak csak akkor van igazi mozgósító ereje a kevésbé elkötelezett választók körében, amikor a PSD kormányon van. Pászkán úgy véli, a legtöbb, amire számítani lehet, az a tervezet „elfektetése”, az RMDSZ által benyújtott, a nemzeti közösségek jogállásáról szóló törvénytervezetéhez hasonlóan, amely 2005 óta hever a parlamentben.

Felvetésünkre, hogy kihat-e a magyar–román viszonyra az évforduló, Pászkán Zsolt azt mondta, ha a magyar félen múlik, akkor nem. „Ennek bizonyítéka Orbán Viktor 2019. decemberi, temesvári beszéde, amelyben Romániát is együttműködésre kérte fel egy új közép-európai összefogásban. Klaus Johannis elnök erre adott ostoba válasza vagy az, hogy Ludovic Orban kormányfő egyik első lépése a szélsőségesen magyarellenes volt SRI-s és egykori marosvásárhelyi rendőrvezető, Valentin Bretfelean közigazgatásért felelős államtitkárrá való kinevezése volt, mindez azt mutatja, hogy román részről bármilyen kedvező változás inkább csodaszámba menne” – véli a politikai elemző.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »