Transzneműek százai térnének vissza eredeti nemükhöz

Charlie Evans nőnek született, majd tíz évig férfiként élt, de ezután visszaoperáltatta magát nőnek, és most az átalakító műtétet megbánóknak segít.

Az angliai, 28 éves Charlie Evans azt mondja, jelenleg rekordot dönt azok száma, akik megbánták a nemátalakító műtétet. Csak saját környékén, Newcastle körül legalább harminc ilyen emberről tud.

Mint a hölgy a SkyNews-nak mondja: rengeteg 19-20 éves transzneművel találkozik, akik megbánták az operációt, nemi identitászavaruk ugyanis nem múlt el, és nem tudják, most mit tehetnének.

Hozzáteszi: jellemző, hogy többnyire nőkről van szó (akik férfivá operáltatták magukat), a húszas évek közepén járnak, a saját nemükhöz vonzódnak, és általában a viselkedésük autisztikus.

Mint mondja: egyiküket az LMBTQ-mozgalom árulónak kiáltotta ki.

Ezért Evans létrehozta a magukat visszaműttetni kívánók megsegítésére a The Detransition Advocacy Networköt.

Ruby története

Hírdetés

A SkyNews bemutatja az egyik, műtétjét megbánó történetét is. Ruby 13 évesen kezdte fiúnak gondolni magát, s tesztoszteron-kezelésbe kezdett, így elmélyült a hangja, s megnőtt a test- és arcszőrzete. Ezen a nyáron távolíttatta volna el a melleit, de kétségei támadtak, és végül a visszaváltozás mellett döntött.

Mint mondja: arra jutott, hogy jobb, ha saját magán, a saját érzésein dolgozik, mintsem a testét változtassa meg. Hozzáteszi: voltak evési zavarai is, de mindezt a nemi identitászavarral foglalkozó terápián nem érintették. A genderklinikán nem említették, hogy az evési zavarai kapcsolatban lehetnek a nemi identitászavarával.

Ruby leszögezi: ma csak annyit mondanak annak, aki nemi identitászavarral küszködik, hogy itt vannak hormondjaid, és kész; ő szeretné, ha több lehetőséget felvonultatnának.

Mit mond a tudomány?

Különböző felmérések szerint a transzneműek az Európai Unióban a lakosság 0,3, az Egyesült Államokban felméréstől függően 0,3-0,6 százalékát teszik ki: szám szerint az 512 milliós EU-ban 1,5 millióan, a 326 milliós USA-ban 1,4 millióan lehetnek.

Egy svéd tanulmány szerint, amely az 1973 és 2003 között Svédországban átoperált személyekről készült, jelentősen magasabb körükben a halálozási arány, ijesztően magas az öngyilkosságot elkövetők száma, és a pszichológiai problémáik is megmaradnak, még a műtét után is. Nem a társadalmi előítéletek okozzák tehát mindezeket a mentális problémákat.

Az amerikai Johns Hopkins Kórház nemiidentitás-klinikájának (Gender Identity Clinic) egyik volt vezetője, John Hoopes, aki eredetileg támogatta a nemváltó operációkat, hormonkezeléseket, később kijelentette: sosem látott sikerrel végződő operációt, a legtöbb páciens problémái nem oldódtak meg. Megerősítette ezt utódja, Jon Meyer is, aki leszögezte, hogy a transzneműek pszichés problémái nem oldódnak meg a műtéttel.

Ráadásul a valódi nemi átalakulás lehetetlen: a műtét csak a felszínen változtatja át másik neművé a pácienst.

(…)


Forrás:szilajcsiko.hu
Tovább a cikkre »