Transindex-kerekasztal: Két nyelv között

Transindex-kerekasztal: Két nyelv között

A magyarok román nyelvtudásának kérdése folyamatosan jelen van a közbeszédben, a politikai, szakmai elit egy részétől gyakran hangzik el az a kijelentés, hogy a magyar fiatalok nem akarnak megtanulni románul. Emellett a magyarok romántudásának vélt vagy valós hiánya az integráció, illetve a társadalmi és gazdasági mobilitás akadályaként jelenik meg a román és magyar diskurzusban egyaránt.

Az erdélyi magyarok románnyelv-ismeretéről, a román nyelvtanulás lehetőségeiről szóló Transindex-sorozat eddigi beszélgetéseiben megvizsgáltuk, hogy milyen nyelvoktatási stratégiák vannak, diákok vallottak arról, mi okoz nekik nehézséget a román nyelvtanulás kapcsán, szociológusokkal elemeztük azokat a felméréseket, amelyek az erdélyi magyarok román nyelvismeretére vonatkoznak.

Április 23-án, pénteken 19 órától összegző beszélgetéssel zárjuk a sorozatot. Ebben megpróbáljuk a sokrétű problémakör legfontosabb pontjait érinteni. A Transindex-kerekasztal követhető lesz élőben a portál Facebook-oldalán

Hírdetés

Meghívottaink:
Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke
Horváth István, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet igazgatója
Kallós Zoltán, az Oktatásügyi Minisztérium államtitkára
Novák Csaba Zoltán, RMDSZ-es szenátor, a Szenátus oktatásügyi bizottságának alelnöke

A beszélgetést moderálja: Vig Emese, a Transindex felelős szerkesztője.

Meghívottainkkal reflektálunk a román nyelvtudáshoz és a román nyelv oktatásához kapcsolódó attitűdökre és társadalmi diskurzusokra; arra, hogy milyen a magyar diákok nyelvtudása és román nyelvvel szembeni attitűdjeik, melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják a román nyelvtudásukat?
Szó lesz arról is, hogy a jelenlegi oktatási törvény milyen lehetőségeket ad a román nyelv- és irodalomtanároknak a hatékony oktatásra, és hogyan viszonyulnak ehhez az oktatók, a diákok, és nem utolsó sorban a közösségben milyen diskurzus uralkodik ezzel kapcsolatosan.

Szót ejtünk a politikai és szakmai elit román nyelvtudással és románnyelv-oktatással kapcsolatos narratíváiról is.

Megvizsgáljuk azt is, hogy a nyelvismeret és a társadalmi integráció hogyan függ össze, illetve származik-e abból hátrányos megkülönböztetés, ha valaki nem ismeri elég jól a román nyelvet.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »