Traktorok ezrei özönlötték el Berlin központját, a tüntetők kifütyülték a pénzügyminisztert

Traktorok ezrei özönlötték el Berlin központját, a tüntetők kifütyülték a pénzügyminisztert

Traktorok és teherautók ezrei, valamint csaknem 10 ezer ember gyűlt össze Berlinben és torlaszolta el a Brandenburgi kapuhoz vezető utat hétfőn – írja a Reuters nyomán a Portfólió.

A múlt héten kezdődött gazdatüntetések az Olaf Scholz kancellár vezette kormány azon döntése után törtek ki, hogy fokozatosan megszüntetik a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó adókedvezményt. A kabinetnek erre a 2024-es költségvetés egyensúlyba hozása miatt volt szüksége, miután egy novemberi alkotmánybírósági döntés miatt a kormány költségvetési tervei zátonyra futottak.

WOAH🚜🚜🚜

Massive farmers protest happening right now in Berlin.

Tens of thousands of people have shown up to support them.

Did you see any of this in the media?pic.twitter.com/e5hLhrGXHK

— PeterSweden (@PeterSweden7) January 15, 2024

Hírdetés

A kormány az első demonstrációkat követően beleegyezett abba, hogy nem törli el az új mezőgazdasági járművekre vonatkozó adókedvezményt, és a mezőgazdasági dízeltámogatás megszüntetését több évre osztja el. A gazdák azonban azt mondják, hogy ez nem megy elég messzire.

– Vidéki stabilitás nélkül, mezőgazdaság nélkül az országnak nincs jövője – mondta Joachim Rukwied, a Gazdaszövetség elnöke a Brandenburgi kapu előtt.

Current situation in Berlin. pic.twitter.com/bvQqPSNzUN

— RadioGenoa (@RadioGenoa) January 15, 2024

A gazdák követeléseit támogatja az ellenzék vezető ereje, a CDU/CSU, valamint az AfD is.

A Tagesschau.de beszámolója szerint a színpadon megjelent Christian Lindner liberális pénzügyminiszter is, aki azt mondta, hallja a gazdák hangját, de a kormány nem tud több állami segítséget ígérni a költségvetésből.

Lindner beszédét a gazdák részéről hangos füttyszó, dudálások és bekiabálások kísérték, amelyek azután sem hallgattak el, hogy a gazdaszövetség vezetője a miniszter meghallgatására kérte a tüntetőket.

NOW – German Finance Minister Lindner is booed at the farmers’ protest in Berlin: "Get lost, get lost."pic.twitter.com/1VgpwfWIgj

— Disclose.tv (@disclosetv) January 15, 2024

A demonstráció miatt Berlinben több busz- és villamosvonalon szünetel a közlekedés.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »