Tragikus halálozási adatok Magyarországon

Tragikus halálozási adatok Magyarországon

Egységnyi népességre vetítve a koronavírusos halálozások terén Magyarország megelőzte Csehországot.

A szerdai napon regisztrált 207 halálozással már majdnem hazánkban szedte lakosságarányosan a legtöbb áldozatot az új koronavírus, az emiatt elhunytak száma meghaladja a 25 ezret. A csütörtöki adatok szerint Magyarországon az elhunytak száma eddig összesen 26 001, az egymillió főre eső koronavírusos halálozások száma pedig 2697 – a második helyezett Csehországban ez az érték a friss adatok szerint már csak 2684.

Halottak száma országonként, népességarányosan - Worldometer

Halottak száma országonként, népességarányosan – Worldometer
Ahogyan a szomorú rekord napja közelgettett, úgy vetődött fel az, hogy Magyarország rekordersége nem valós, hanem az egyes országok közti, a koronavírus áldozatainak számát meghatározó módszerekben rejlik.

Az, hogy a világ egyes államai milyen módszer szerint számítják ki, hány embert veszítenek el a vírus miatt, meglehetősen egységes. Alapvetően a WHO irányelvét követik az államok: eszerint

nem az alapbetegség szerinti halálozási csoportba kell valakit sorolni, ha valaki krónikus betegként elkapja a koronavírust és meghal, hanem a koronavírusos halálozások közé.

Azaz ha valaki például szívbetegként, diabéteszesként vagy esetleg tüdőbetegként kapja el a fertőzést és elhalálozik, akkor a koronavírus halottai közt fogják számon tartani. Nem minden ország dolgozott eszerint a statisztika szerint a kezdetektől, de amikor áttértek rá, hozzá is adták az addigi összhalálozáshoz azokat, akik esetében még nem így tettek.

Hírdetés

A fertőzöttségi számok terén látszólag egyáltalán nem állunk olyan rosszul: nincsen olyan sok hivatalos fertőzött, amire a halálozási adatok utalhatnának. Ez alapján hazánkban akár halálosabbnak is hihetnénk a koronavírust, mint a világ más tájain, aminek szintén megvan az oka. Ha valahol sokat tesztelnek, azzal enyhébb tüneteseket is kiszűrnek, több fertőzöttre jut majd ugyanannyi halott. Ha még több tesztet végeznének, a napi fertőzésszámok is magasabbak lennének, így kiderülne, hogy a valóságban éppen akkora százalékban halálos a vírus nálunk, mint máshol.

Az idősek védelme

A társadalom esetleges elöregedése is fontos faktor lehet az áldozatok számának alakulásában: egy idősebb, potenciálisan rosszabb egészségügyi állapotú társadalomban könnyebben szed sok áldozatot az új koronavírus. Épp ezért alapvetően mindenhol a legidősebb, legveszélyeztetettebb réteg immunizálása az elsődleges. Magyarország összességében már teljes lakosságának 35 százalékát látta el legalább egy adag oltással,

a nyolcvan év fölöttiek kétharmada kapott már legalább egy adag vakcinát.

Az egészségügyi ellátórendszer minősége is kihathat a halálozási adatokra, erről azonban meglehetősen kevés adattal rendelkezhetünk, igaz, a lélegeztetett betegek 90 százalékát veszítik el jelenleg a magyar kórházakban, amelyek szakemberhiánnyal, túlterhelten küzdenek a koronavírussal.

A naponta felfedezett új esetek száma lassan négy hete mutat dinamikusan csökkenő tendenciát, mellyel párhuzamosan a pozitivitási ráta is elkezdett csökkenni, a halálozási számok azonban épp ugyanazon a szinten állnak, mint akkor, igaz, a járvány visszahúzódását késve követik a halálozási számok.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »