Továbbra sem válhat önálló tanintézménnyé (Marosvásárhelyi katolikus iskola)

Továbbra sem válhat önálló tanintézménnyé (Marosvásárhelyi  katolikus  iskola)

Jogerősen érvénytelenítette a marosvásárhelyi ítélőtábla a helyi képviselő-testület 2022-es döntését a katolikus iskola újbóli létrehozásáról – közölte tegnap a Maros megyei prefektúra.

A kormánybiztosi hivatal közleménye szerint a másodfokú döntéssel a bíróság végleg érvénytelenítette a 2022. augusztus 25-én hozott tanácsi határozatot. Az önkormányzati döntést tavaly májusban az alapfokon eljáró Maros megyei törvényszék is érvénytelenítette, ezt az ítéletet emelte jogerőre a táblabíróság.

A prefektúra közleménye szerint az igazságszolgáltatás azt kifogásolta, hogy az önkormányzati határozat nem rendelkezett a szakbizottságok jóváhagyásával. Felrótta azt is, hogy az oktatási minisztérium jóváhagyásával sem rendelkezett, hogy a 2023–2024-es tanévben átszervezzék a marosvásárhelyi iskolahálózatot, valamint az oktatási törvény előírásait is sértette, ennek okát azonban nem részletezték. A prefektúra emlékeztetett: az önkormányzati döntés a katolikus iskola osztályainak a Bolyai Farkas Gimnáziumból való kiválását és önálló tanintézetként való újraalakulását hagyta jóvá elemi, gimnáziumi és középiskolai szinten a 2023–2024-es tanévre. Erre nem kerülhetett sor, mivel a prefektúra a közigazgatási bíróságon megfellebbezte a határozatot.

Hírdetés

A marosvásárhelyi képviselő-testület tavaly is elfogadott határozatot a témában, amelyet szintén megtámadott a prefektúra. A 2023. augusztus 31-én hozott, immár a 2024–2025-ös tanévre vonatkozó önkormányzati döntés érvénytelenítését célzó per még folyamatban van, mint közölték, a következő tárgyalást március elején tartják.

Tamási Zsolt, a megszüntetett katolikus iskola volt igazgatója pár hete az MTI-nek úgy nyilatkozott: a per akadályozza a megszüntetett marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium Bolyai Farkas Gimnáziumba tagolt osztályainak önálló intézménnyé alakulását. Elmondta, hogy az újból önállósodni kívánó intézményt hiába foglalná bele a jövő tanévre vonatkozó iskolahálózatba a marosvásárhelyi önkormányzat, a folyamatban lévő per miatt a döntésnek nem lehetne érvényt szerezni.

A marosvásárhelyi iskola bejegyzési folyamatát azért kellett újraindítani, mert a legfelsőbb bíróság 2022. május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. Az iskola a római katolikus egyház épületében folytatta a működését, de ehhez a Bolyai-gimnázium biztosítja számára a jogi keretet.

A 2014 óta működő iskolát 2018-ban miniszteri rendelettel kellett újra létrehozni, miután korábbi alapításában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató, valamint Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. A bűnvádi eljárást tavaly szeptemberben szüntették meg. Az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »