Továbbra sem oldják fel a hejcei légi baleset titkosított aktáit

Továbbra sem oldják fel a hejcei légi baleset titkosított aktáit

POZSONY. A védelmi tárca úgy döntött, hogy nem oldja fel a titoktartást a 11 évvel ezelõtt Hejcén történt légi katasztrófa kapcsán. Az áldozatok rokonai petícióval módosítanák a titkosított adatokról szóló törvényt.

"Ez ügyben a szakértõi vizsgálatról szóló akta elemzése alapján az a véleményem, hogy a vonatkozó dokumentum titkosítása sosem gátolhatta a baleset rendes büntetõjogi kivizsgálását, s az An-24-es repülõgép légi balesete szakmai kivizsgálásáról szóló zárójelentést a titkosítás adott szintjén hagyjuk" – mondta el a védelmi tárca szóvivõje, Danka Capáková. Hozzátette: amikor a gép lezuhanásának körülményeit vizsgálták, a rokonok hozzáférhettek az aktákhoz, beleértve annak titkosított részét is.

A hozzátartozók a titkosítás feloldását amiatt kérték, hogy olyan bizonyítékokkal rendelkeznek, amelyek a repülõgép lezuhanásának más lehetséges okára is rámutatnak. Állítólag arról egy bomba tehet, nem pedig a pilóta.

A Markíza TV értesülései szerint a rokonok ezért petícióval módosítanák a titkosított adatokról szóló törvényt, hogy a titkosítás jogkörével ne csak a védelmi miniszter rendelkezzen. Ez ügyben a parlamenti képviselõk támogatását is szeretnék megszerezni. A televízió arról is beszámolt, hogy pár nappal ezelõtt nem jártak sikerrel a parlament biztonságvédelmi bizottságának ülésén, hétfõn pedig az alkotmányjogi bizottság éppen csak tudomásul vette petíciójuk létét.

"Megpróbálom elkészíteni a törvény bizonyos elemzését és megtalálni annak útját, hogy létezzen bizonyos „javító eszköz“. Ma azonban nem tudom megmondani azt, hogy az ideiglenes, illetve lehetséges lesz-e" – magyarázta a Markíza TV-nek Peter Kresák képviselõ (Most-Híd).

"Tudjuk, hogy ezeknek az embereknek az életét már senki sem adja vissza, de tudni akarom az igazságot, tudni akarjuk azt, hogy mi történt a repülés alatt" – mondta el ¼udovít Orlický, a Hejcén elhunyt 42 katona egyikének az apja.

Hírdetés

Galko: Gajdoš miniszternek fel kellene oldania a titkosított aktát

¼ubomír Galko, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) alelnöke nem ért egyet a védelmi tárca álláspontjával, amely úgy döntött, hogy nem oldja fel a vonatkozó titkosítást.

„Érthetetlen, hogy a védelmi tárca ilyen politikailag hibás döntésre jutott azután, hogy felerõsödtek az áldozatok hozzátartozóinak kétségei a baleset okának rendes kivizsgálásával kapcsolatosan“ – mondta el Galko, hozzátéve „ahelyett, hogy a minisztérium szétoszlatná a kételyeket, a tények titkosításával azokat csak növeli. Eközben a nyilvánosságnak azt magyarázza, hogy a Szlovák Köztársaság a védelmi alakulataival együtt mekkora kárt szenvedne el, ha feloldanák az akta titkosítását. Ez érthetetlen, gyerekes és kételyeket kiváltó dolog.“

A SaS bel- és külbiztonsággal foglalkozó politikusa szerint az ilyen lépés a totalitárius állam legborzasztóbb, 1945 és 1989 közti gyakorlatára emlékeztet, amikor igyekeztek mindent leplezni, ami kiválthatta volna a közvélemény felháborodását.

„Peter Gajdoš védelmi miniszternek, az SNS jelöltjének meg kellene változtatnia a minisztérium döntését“ – mondta végül ¼ubomír Galko.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »