Továbbra sem érvényesek a garantált határidők. Sokszor több mint egy évet is várni kell egy-egy műtétre

Továbbra sem érvényesek a garantált határidők. Sokszor több mint egy évet is várni kell egy-egy műtétre

Egészségügyi rendszerünk egyik legnagyobb problémája a hosszú várakozási idő bizonyos típusú műtétekre. Az úgynevezett garantált határidőknek ugyan már januártól érvénybe kellett volna lépniük, de a döntés még nem született meg. Bizonyos műtétekre több mint egy évig várni kell még most is.

A legkritikusabb a helyzet az ortopédiai műtétek esetében. A térdműtétekre sok esetben csaknem ötszáz napot is várnak a betegek.

Csípőízületek esetén pedig több mint 420 napot várnak az érintettek, de gondot jelentenek a keringési rendszer műtétei is, amelyekre szintén több mint egy évet várnak a betegek. A szemműtétekre az átlagos várakozási idő pedig 180 nap.

A műtétek maximális garantált várakozási idejének már az idei év elejétől érvénybe kellett volna lépnie. A parlamenti képviselők azonban egy évvel elhalasztották azt, mivel az egészségügyi tárcának időre volt szüksége a felkészüléshez. A volt egészségügyi miniszter, Marek Krajčí által javasolt intézkedést ugyanis állítólag nem készítették elő.

A törvényt 2022-ben hagyták jóvá, és én azt hittem, hogy minden rendben van. Amikor az egészségügyi tárca élére kerültem, fogalmam sem volt arról, hogy a tárca nem gyűjti az adatokat”

– fogalmazott Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter.

Hírdetés

A volt egészségügyi miniszter azt állítja, hogy a javaslat elindítása nem érdeke az egészségügyi tárcának. „Sok állami kórházban van várólista. Ezekre a diagnózisokra tíz éve vezetnek várólistákat. Ha a miniszter asszony a beteg oldalára akarna állni, akkor legalább ezeknek az eljárásoknak a felgyorsítását szorgalmazná” – reagált Marek Krajčí az egészségügyi miniszter állításaira.

A tárca még mindig gyűjti az adatokat

„Nem készült olyan információs rendszer, amely összekötné a szolgáltatók biztosítóit az egészségügyi információk országos központjával” – tájékoztatott Jana Ježíková egészségügyi elemző. Az egészségügyi tárca vezetője a JoJ televíziónak megerősítette, hogy a tárca január óta gyűjti a kórházak adatait.

Eddig 140 egészségügyi szolgáltatót vontak be, és több mint hatvanezer javaslat született a tervszerű egészségügyi ellátásra.

„Több mint hatszáz orvosi eljárásról gyűjtünk adatokat” – jegyezte meg Dolinková.

Az azonban még mindig nem világos, hogy jövő évtől mik lesznek a garantált határidők. „Az ágazaton belül továbbra sem tudjuk, hány beteg vár ellátásra, mivel a számuk állandóan növekszik. Mi még mindig csak mérjük őket” – tájékoztatott az elemző. „Az a tény, hogy most kezdjük csak mérni, nem azt jelenti, hogy lerövidülnek a várakozási idők” – tette hozzá.

A javaslat azt is előírja, hogy amennyiben a garantált időpont a beteg számára nem teljesül, felkérheti a biztosító társaságot, hogy a megadott időhatáron belül keressen számára egy időpontot Szlovákiában vagy külföldön.

„Úgy vélem, hogy 2025. január 1-jén elindíthatjuk a rendszert” – zárta Dolinková.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »