Továbbra is tilos a „Bajszos sz.r” és a „Káder János” a Parlamentben

Továbbra is tilos a „Bajszos sz.r” és a „Káder János” a Parlamentben

Kövér László után a kormánytöbbség is visszadobta az MSZP indítványát, amiben ezek a kifejezések is szerepeltek.

Kövér László házelnök 2017. április 25-én visszautasította a Lex CEU eltörléséről szóló szocialista törvényjavaslatot, mivel szerinte „sérti az Országgyűlés tekintélyét”. A javaslat szövege kitér többek között arra is, hogy a CEU-törvénnyel szemben tiltakozások kezdődtek a Sándor-palotánál, a tüntetők pedig többek között a „Káder János” és „Bajszos sz.r” transzparenseket is vittek magukkal, illetve ezeket skandálták. Kövér László szerint ezek a kifejezések nem szerepelhetnek egy törvényjavaslatban.

Hírdetés

Az MSZP nem hagyta annyiban, és a parlament Jogi-, és Igazságügyi bizottságához fordult, de itt – nagy meglepetés azért nem érhette a szocialistákat – a kormánypárti képviselők ismét leszavazták az inkriminált kifejezéseket tartalmazó indítványt. Az MSZP ezután a parlament plenáris ülésén is próbálkozott csütörtökön.

Mint az előterjesztésben fogalmaznak, a kormánypárti állásponttal „szemben a tény az, hogy a törvényjavaslat normaszövege megfelel a normavilágosság követelményének, a benne foglalt rendelkezések egyértelműek. Az, hogy az indokolás sérti a házelnök ízlését, egy olyan szubjektív szempont, ami a törvényalkotás során nem értelmezhet ő és nem méltányolható. Az Országgyűlés tekintélyét nem ez a törvényjavaslat sérti, hanem Kövér László, aki úgy viselkedik, mintha a Ház legfőbb kegyura lenne”.

A szocialisták szerint az „Országgyűlés tisztségviselőjének nincs joga ahhoz, hogy országgyűlési képviselők törvényjavaslatát saját kénye-kedve szerint minősítse. A tüntetéseken »Káder János«, »BAJSZOS SZ..« feliratok és szlogenek váltogatták egymást, ezek a jelzők és rigmusok közismertté váltak, ehhez képest különösen nem világos, hogy az indokolásból mit tekint Kövér László az Országgyűlés tekintélyét sértőnek”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »