Továbbra is intenzív osztályon a felföldi miniszterelnök

Továbbra is intenzív osztályon a felföldi miniszterelnök

„Egyelőre sajnos nem lehet kijelenteni, hogy győzelemre állnánk, vagy hogy a kilátások pozitívak lennének, mert a négy lövedék együtt olyan súlyos sérülést okozott, hogy a kormányfő szervezete csak nagyon nehezen tud megbirkózni velük” – fogalmazott Robert Kalinák.

A meglőtt politikust autóba teszik a testőrök – metro

Továbbra is a besztercebányai Roosevelt kórház intenzív osztályán kezelik a szerdán lőfegyveres merényletben súlyosan megsebesült Robert Fico szlovák miniszterelnököt – közölte a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya pénteken.

Hírdetés

A miniszterelnök egészségügyi állapotát illető további információkat a helyzet tükrében, lehetőségek szerint hoznak majd nyilvánosságra – írták az MTI-nek is eljuttatott rövid közleményben.
   
A kormányfő állapotáról legutóbb csütörtökön délután adtak ki hivatalos tájékoztatást, akkor Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes azt mondta: Robert Fico állapotát a rajta szerdán éjjel elvégzett sokórás műtét után sikerült stabilizálni, de még nincs túl az életveszélyen. A kormányfőt a merénylet során négy lövedék találta el.
   
A helyi közmédia (RTVS) hírportálján pénteken saját értesülésre hivatkozva azt írta: hétfőn ül össze az orvosi konzílium, amely a kormányfő állapotát kiértékeli és dönt esetleges átszállításáról a besztercebányai kórházból.
   
A merénylet helyszínén őrizetbe vett 71 éves lévai férfi lakásán, annak részvételével pénteken több órán át tartó házkutatást tartott a rendőrség – jelentette hírportálján a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza.
   
A sajtóközlések szerint egyöntetűen Juraj C.-ként azonosított férfi ellen a rendőrség már csütörtökön elindította a büntetőeljárást, az elkövetőt védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítják. Ezen bűncselekmény alapján 25 évig vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is kiróható.
   
A belügyminiszter csütörtöki bejelentése szerint a merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését. „A bűncselekménynek a nyomozás során csak egy feltételezett motivációja van, a politikai” – fogalmazott Sutaj Estok.

Fico még nincs túl az életveszélyen

Négy lövedék találta el Robert Fico felvidéki miniszterelnököt az ellene irányuló merényletben, ezek együtt nagyon súlyos sérülést okoztak neki, és bár az állapotát sikerült stabilizálni, még nincs túl az életveszélyen – közölte Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes csütörtök délután Pozsonyban.

„Egyelőre sajnos nem lehet kijelenteni, hogy győzelemre állnánk, vagy hogy a kilátások pozitívak lennének, mert a négy lövedék együtt olyan súlyos sérülést okozott, hogy a kormányfő szervezete csak nagyon nehezen tud megbirkózni velük” – fogalmazott Robert Kalinák, akinek szavait a TASR közszolgálati hírügynökség idézte.
   
Korábbi sajtójelentések arról számoltak be, hogy a kormányfőre további műtét vár, a pozsonyi Pravda szerint a csípőízületét kell még megoperálni. Ezzel kapcsolatban Robert Kalinák – aki előreláthatóan ideiglenesen el fogja látni a miniszterelnöki feladatokat – azt mondta: egyelőre nincs ilyen irányú információja, de tekintettel a sérülések súlyosságára, fennáll egy újabb műtéti beavatkozás kockázata.
   
Sutaj Estok belügyminiszter megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a rendőrség már elindította a bűnügyi eljárást az elkövető ellen, akit védett személy előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítanak. Ezért a bűncselekményért a vonatkozó szabályozás szerint 25 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.
   
„A bűncselekménynek a nyomozás során csak egy feltételezett motivációja van, a politikai” – jelentette ki Sutaj Estok. Kifejtette: a merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését, például a különleges ügyészség megszüntetését, Ukrajna katonai segélyezésének leállítását és a szlovák közmédiát érintő átalakításokat, a merénylet elkövetéséhez pedig az államfőválasztás eredménye adta meg neki a végső lökést, mert annak eredményével sem értett egyet.
   
A belügyminiszter elmondta: a merénylő az utóbbi időszakban számos kormányellenes tüntetésen vett részt, viszont úgy tudják, hogy nem volt tagja semmilyen szélsőséges politikai csoportnak, hanem úgymond „magányos farkasként” követte el tettét.
   
A merénylet miatt őrizetbe vett 71 éves lévai férfi személyazonosságát hivatalosan továbbra sem közölték a hatóságok, de a sajtó egyöntetűen Juraj C.-ként azonosítja, és azt írják róla: legálisan tartott fegyvert, mert biztonsági őrként dolgozott, egyébként pedig műkedvelő költő volt és egy irodalmi klubnak a a tagja, amelyet több évig vezetett is.
   
A belügyminiszter közlése szerint a merénylet miatt őrizetbe vett férfin kívül a rendőrség 32 másik személyt is vizsgál, akik a miniszterelnököt ért támadás után a közösségi médiában helyeselték a merénylet elkövetését.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »