Továbbra is gyűjtik a használt étolajat

Továbbra is gyűjtik a használt étolajat

Nem váltak be a hulladékszigetekre kihelyezett olajgyűjtő hordók, de a sepsiszentgyörgyiek továbbra is leadhatják a háztartásokban keletkezett használt étolajat – hívta fel a figyelmet a Tega Rt. hulladékgazdálkodási társaság.

Tapasztalataik szerint a lehetőséggel többen is élnek, és mint közleményükben jelezték, a vizet különösen szennyező, feleslegessé vált, elhasznált étolajat a városban két helyen gyűjtik be: a központi piacon az Ág utcai bejárat felől található bódéknál kihelyezett tárolóban, illetve az Energia utcai hulladékudvarban.

Hírdetés

Máthé László, a Tega Rt. igazgatója elmondta, a gyűjtőpontoknál kihelyezett sárga kukákba nagyon sok egyéb hulladékot beledobtak, és előfordult az is, hogy egyesek a kukába öntötték az olajat. Emiatt a begyűjtővel arra a döntésre jutottak, hogy ezt a lehetőséget felszámolják.

A Tega tájékoztatása szerint a kijelölt két helyszínen idén összesen 500 kg olajat sikerült összegyűjteni, a legjelentősebb mennyiséget, 100–100 kg-ot júliusban és augusztusban adták le a városlakók. A hulladékgazdálkodási társaság kiemelte: az olaj elkülönített gyűjtése igen fontos, mert „egy liter, élővízbe öntött olaj megközelítőleg egymillió liter vizet szennyezhet be, a növényekre lerakodva meggátolja azok oxigénfelvételét, csatornába öntve rendkívül nehezen tisztítható szennyvizet eredményez”.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »