Továbbra is gyenge a használtautó-import

Továbbra is gyenge a használtautó-import

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A koronavírus-járvány előtt havi átlagban még 13 ezer használt autót hoztak be külföldről, azóta évről évre fokozatosan esett vissza a volumen. A legjelentősebb csapást nem is járvány, hanem a chip- és alkatrészhiány okozta, amelynek hatására külföldön is megnőtt a kereslet a használt autók iránt – mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója a közlemény szerint. Hozzátette, hogy a használtautó-import nagyrészt elvesztette legfőbb előnyét, a belföldi beszerzéshez viszonyított jelentős árelőnyt. 2023-ra korábbi csúcsáról csaknem harmadával esett vissza a behozatal, amely azóta is ezen a szinten stagnál.

A nyugati autópiacokon ismét nyílik az olló az új és a használt járművek ára között, ami javuló esélyeket biztosít a hazai vásárlók számára, akiknek reáljövedelme a statisztikák szerint ismét növekedni kezdett. A kereslet növekedése azonban csak bizonyos késéssel követi a jövedelmi pozíciók javulását, másrészt a forint euróhoz viszonyított gyenge árfolyama visszafogja az importot. Ezért a második félévben csak visszafogott, néhány százalékos bővülésre lehet számítani a használtautók behozatalában a cég várakozása szerint. A behozott használt autók között az idei első félévben a Volkswagen szerepel az élen 12,6 százalékos részesedéssel, melyet az Opel követ (8,8 százalék), hajszálnyival előzve a Fordot (8,7 százalék). Az Audi 6,7, a BMW 5,8, míg a Mercedes 5,6 százaléknyi részt hasított ki a forgalomból.

Hírdetés

A használtautó-import 2024 első hat hónapjában összesen 53 775 darab volt, mindössze 0,5 százalékkal haladta meg a múlt év hasonló időszakában regisztrált 53 491-et. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma már 63 331 volt, ami 11,9 százalékos növekedést mutat az egy évvel korábbi 56 594 után.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »