További finanszírozást hagyott jóvá az ukrán fegyveres erők kiképzéséhez az Unió

További finanszírozást hagyott jóvá az ukrán fegyveres erők kiképzéséhez az Unió

A brüsszeli közlemény szerint a kiegészítő finanszírozás az Európai Unió Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási missziója (EUMAM Ukrajna) keretében történő kiképzéséhez járul hozzá.

Az EUMAM Ukrajna keretében az ukrán katonai kiképzésre a kedden megítélt támogatással együtt 255 millió euróra emelkedett az uniós finanszírozás

– írták.

A jóváhagyás célja, hogy továbbra is támogassa az ukrán fegyveres erők kapacitásépítését Ukrajna kérése és szükségletei alapján.

A támogatás továbbra is megkönnyíti az ukrán fegyveres erők személyzete képességeinek nagyszabású fejlesztését, és lehetővé teszi az uniós tagállamok számára, hogy biztosítsák a szükséges képzési felszereléseket és felszereléseket – írták.

Az EUMAM Ukrajna misszió az elindítása óta ez idáig több mint 34 ezer ukrán katonát képzett ki

Hírdetés

– tették hozzá.

Az Európai Unió 2022. november 15-én hozott létre katonai segítségnyújtási missziót (EUMAM Ukrajna) az ukrán fegyveres erők képességének megerősítésére. Célja, hogy Ukrajna képes legyen védeni az ország területi egységét és önállóságát, valamint a polgári lakosságot az orosz agresszióval szemben.

Az Európai Békekeretet 2021 márciusában hozták létre azzal a céllal, hogy finanszírozza az uniós közös kül- és biztonságpolitika valamennyi katonai és védelmi fellépését a konfliktusok megelőzése, a béke megőrzése, valamint a nemzetközi biztonság és stabilitás megerősítése céljából.

Az Európai Békekeret lehetővé teszi az EU számára, hogy olyan intézkedéseket finanszírozzon, amelyek célja a nem uniós országok, valamint a regionális és nemzetközi szervezetek katonai és védelmi kérdésekkel kapcsolatos kapacitásainak megerősítése.

(MTI)

(Címlapkép: Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fekete-tengeri Kígyó-szigetet védő katonák emlékhelyénél 2023. július 8-án, Oroszország Ukrajna ellen 2022 februárjában indított háborújának 500. napján. MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »