További enyhítések jönnek Magyarországon

További enyhítések jönnek Magyarországon

Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Kifejtette: az esküvőkön, lagzikon a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: a kormány arról is döntött, hogy

az ottalvást nem igénylő gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani.

A hónap végén a járványügyi helyzet ismeretében döntenek az ottalvós táborokról – jelezte.

A miniszter megerősítette június 2-ig nem lesz iskolai oktatás Magyarországon.

Hozzátette: Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt jelezte: a tanév lezárásával akkor sem lesz gond, ha a diákoknak már nem kell visszatérniük júniusban az iskolákba.

Arról, hogy sok egészségügyi intézményben nem hordanának maszkot a szakdolgozók, illetve, hogy egyéb helyeken sem lenne elegendő védőfelszerelés, elmondta: ez az állítás nem felel meg a valóságnak.

Nincs olyan kórház Magyarországon, ahol legalább tíznapos tartalék a védőfelszerelésből ne állna rendelkezésre. Minden kórház naponta 12 és 15 óra között bejelenti, hogy a készletek várhatóan milyen mértékben fogynak, és ennek megfelelően az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szállítja a kórházaknak a védőfelszerelések utánpótlását.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt napokban személyes Facebook-oldalakra posztoltak miatt megy ki a rendőrség, és von eljárás alá embereket rémhírterjesztés miatt, közölte:

rémhírterjesztés miatt több tucat eljárás van folyamatban, közveszéllyel fenyegetés miatt pedig 27 eljárás zajlik.

Ezeket – két esetet leszámítva – senki semmilyen jogi váddal nem illette – mutatott rá. Kifejtette: ezek közül az egyik ügyben, ha a sajtóinformációk pontosak, akkor az ügyészség a rendőrségtől eltérően ítélte meg a cselekményt, és nem minősítette azt bűncselekménynek. Ilyen egy jogállamban előfordul, s ha bármely hatóság hibázik, főleg, ha csak néhány órára, de a személyes szabadság korlátozásával jár, akkor kártérítési felelősség áll fenn – rögzítette a miniszter. Hozzátette: a kormány kérése az a hatóságokhoz, hogy csak és kizárólag a legindokoltabb esetben éljenek ilyen eszközzel, ez az esetek túlnyomó többségében így is volt.

Az újabb betegellátási rendet, illetve a járványkórházak jövőjét firtató felvetésre megerősítette,

Magyarországon és Európában nagyjából egyetértés van abban, hogy egy második hullám veszélye komoly.

Kitért arra is, hogy a járvány levonulása „farkasfogszerű”, azaz lehetnek néhány napig tartó emelkedések, ezért kulcsfontosságú, hogy az egészségügy kapacitása rugalmas legyen. A veszélyhelyzet végével is fenn kell tartani olyan szabályokat, amelyek a rugalmasságot, az azonnali intézkedés lehetőségét garantálják – fűzte hozzá.

Megjegyezte: most azt látják, hogy a járványban megbetegedettek száma jelentősen csökken, ezért – ha a folyamat fennmarad – az egészségügyben is visszafordulhatnak, és a szabaddá tett ágyak ismét felhasználhatóak hagyományos gyógyításra.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte

azt remélik, hogy minél rövidebb ideig lesz szükség a veszélyhelyzet fenntartására,

és ha nem változik meg alapvetően a helyzet, akkor június vége felé a rendkívüli veszélyhelyzeti felhatalmazást a kormány vissza tudja adni. De folyamatosan figyelemmel kell lenni a járványügyi helyzetre – figyelmeztetett.

Szólt arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig indokolt az ingyenes parkolást fenntartani.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »