További beiratkozási helyzetkép az Érsekújvári járás magyar tannyelvű iskoláiban

További beiratkozási helyzetkép az Érsekújvári járás magyar tannyelvű iskoláiban

Felvidék-szerte április második felében zajlott a magyar tannyelvű iskolákban a beiratkozás a 2021/2022-es tanévre. A beiratkozásra azoknak a gyermekeknek a szüleit várták, akik 2021. augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, valamint azon gyermekek törvényes képviselőinek jelentkezését, akik az előző tanévben halasztást kértek.

Másodízben történt meg az iskolába való beiratkozás a gyermekek nélkül. A távoktatás és a járvány miatt maguk a gyerekek nem vehettek részt az ünnepi eseménynek számító első találkozón. Így az első osztályba való beiratkozás elveszítette azt a varázsát, amit mindig izgalommal és kíváncsisággal vártak a leendő elsősök.

Mégis volt kivétel, mégpedig a Kisújfalui Alapiskolában. A tanintézmény falai között kedves fogadtatásban részesült a két leendő elsős és az őket kísérő szülők. Kiss Mária igazgató portálunknak elmondta: „Jelenléti beiratkozással fogadtuk a kislányt és a kisfiút, akik jelenleg a tanintézmény óvodájának növendékei. A tavalyi évhez viszonyítva kevesebb gyermek érkezett, de vigaszul szolgál az, hogy csupán két negyedikes diák folytatja tanulmányait a szomszédos Köbölkúton, így megmarad a kisiskola létszáma. A Rákóczi Szövetség ajándék iskolatáskáit megkaptuk, köszönjük szépen.”

Köbölkúton, a Stampay János Alapiskolában az idei évben a kilenc ballagó óvodást íratták be szüleik, a szomszédos falvakból nem érkeznek gyermekek, mert nincs iskolaköteles sem Libádon, sem Bélán. A pedagógiai tanácsadó ajánlásával két gyermek kapott halasztást. A szomszédos Kisújfaluról csupán a felső tagozatba érkeznek az ottani kisiskola diákjai. Czibor Katalin igazgató portálunknak elmondta, hogy mindezek ellenére bizakodva tekint a jövőbe, és szeptemberig újabb kisdiákokat vár az első osztályba.

Hírdetés

A Kürti Alapiskolába a helyiek mellett a szomszédos Fűrről is érkeznek tanulók. Az idei évben, miként tavaly is online, formában történt a beiratkozás. Szabó Andrea igazgatóhelyettes elmondta, hogy eddig tizenkilenc gyermeket írattak be, ám szeptember közepéig szeretettel várnak újabb jelentkezőket.

Szőgyénben az idei évben az eddigieknél jóval kevesebb gyermek lesz az első osztályban. A beiratkozásra nyolc jövendő kisdiák szülei érkeztek, és két gyermek kapott halasztást. Az idei évben a szomszédos Bart községből sem érkeznek elsősök. Nyáron még lehetnek költözések, hiszen volt rá példa, hogy szeptemberben is érkeztek diákok az első osztályba – tudtuk meg Szarka Andrea igazgatótól.

A felvidéki magyar pedagógusok bíznak abban, hogy a szülők tudatosan döntenek és a magyar iskolát választják gyermekük részére. Dr. Stredl Terézia Az anyanyelvi oktatás fontosságáról című tanulmányában így ír: „A gyermek az anyanyelvén tanulja meg magát kifejezni, érzéseit kimondani, elméjét élesíteni. Ez a nyelv segíti őt abban, hogy a környezetével kapcsolatot teremthessen, megértse a világ dolgait, gondolkodjon jövőjéről és azt meg is valósíthassa.”

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »