Tovább tarthat az arany ralija

Emelkedő pályára állt az elmúlt két hónapban az arany árfolyama, a közelmúlt geopolitikai feszültségei és a látványosan gyengélkedő dollár volt a két fő tényező, amely a szűk 100 dolláros sáv tetejéhez segítette a nemesfémet. De 1300 dollár közelében megérkezett a várt kitörés, ez után további árfolyam-emelkedés jöhet az előző évi, júliusi csúcsokhoz.

Forrás: AFP

Hírdetés

Az észak-koreai rakétateszt adott új szikrát az Egyesült Államok és Észak-Korea ellentétének, az amerikai elnök közelmúltban tapasztalt agresszív retorikája pedig további olaj lehet a tűzre. Az arany, a befektetők hagyományos menekülőeszköze ennek a konfliktusnak a hátán kapaszkodhat feljebb.

A dollár az évnek az egyik legrosszabbul teljesítő fejlett piaci devizája, ami szintén kapóra jön az aranynak. Kánonban esnek vele a tízéves államkötvényhozamok is az USA-ban, technikailag kritikus támaszok elesése következhet a folytatásban, ami tovább táplálhatja az arany emelkedését. Az államkötvényeknél a 2,13 pontos érték alá süllyedés nyitna teret a gyengülésnek, míg a dollárindexnél (DXY) már a 92,5 pontos támasz alatt közlekedik az árfolyam.

Az arany számára kedvező tendenciák meglovaglására alkalmas eszközök lehetnek az amerikai részvénypiacon elérhető ETF-termékek is. Ezek között az aranybányászati szektor részvényárainak alakulását követő instrumentumokat is találunk. A GDX-ben például a csökkenő háromszögből való két héttel ezelőtti kitörését már követte 7 százalékos emelkedés, de további bő 12 százalékos tér lehet még fölfelé az alakzat céláráig (27,4 dollár) a keddi záróértékkel számolva.

Biztatók tehát a rövid és a középtávú kilátások az aranynál és az aranybányászati szektornál, technikailag a kitörési szintek alá való visszatérés lenne negatív irányú figyelmeztető jelzés. Fundamentálisan a dollárnál és az államkötvényhozamoknál tapasztalt éles fordulat lenne hasonló hatású, a geopolitikai feszültségekkel azonban a konszenzus alapján nagy valószínűséggel számolnunk kell a továbbiakban is.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »