Tovább tart a szivárványbotrány Katarban

Tovább tart a szivárványbotrány Katarban

A holland kapitány kikéri magának, hogy gerinctelennek nevezték őt és társait – a szurkolóktól pedig kalapokat koboztak el.

Sokáig úgy volt, hogy több európai csapat kapitánya, köztük Virgil van Dijk, a holland nemzeti tizenegy kapitánya is szivárványos karszalaggal játszik majd Katarban – majd mikor kiderült, higy a FIFA sárga lappal büntetné ezt, az érintett csapatok visszakoztak. Volt, aki egyenesen gerinctelennek nevezte a döntést.

„Olyan pozícióban játszom, ahol a sárga lap nem túl hasznos. Futballista vagyok, ilyen tornákon akarok játszani. Vannak emberek, akik azt mondják, hogy nincs gerincünk, de ez nem így működik. Mi csak focizni akarunk. Szívesen játszottam volna karszalagban, de nem egy sárga lap árán” – kommentálta az esetet Van Dijk a The Guardian cikke szerint.

Harry Kane, az angol csapat kapitánya is sajnálatát fejezte ki, hogy nem húzhatta fel a karszalagot: arra készen álltak volna, hogy büntetést fizessenek ki ezért.

A FIFA-t az utolsó pillanatban hozott tiltásért keményen kritizálták: mindössze szombaton döntöttek úgy, hogy tiltják és büntetik a szivárványos karszalagot, sőt,

azt is bejelentették, hogy csak a negyeddöntőben indul el diszkriminációellenes kampányuk.

Walesi drukkerek is furcsa helyzetbe kerültek a vb-n: a nőket nem engedték be szivárványszínű kalapban a stadionba, a férfiakat ugyanakkor igen. Egy amerikai szurkolót megfenyegettek a stadionba tartó metróban, mert egy kis szivárványos zászlót tartott magánál: egy katari szurkolónak tűnő férfi azzal fenyegette meg a férfit, hogy „megöli”, mondván, hogy a zászló „nem megengedett”, és „ez a zászló tilos ebben az országban” – írja a Sky News.

„Nekünk megvan a saját kultúránk” – tette hozzá. Katarban három év börtönnel büntetik a homoszexualitást.

Hírdetés

Nyitókép: Pixabay

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »