Tovább száguld hazánkban az internet

Tovább száguld hazánkban az internet

Egy év alatt több mint 5 százalékkal nőtt az internet-előfizetések száma, így már 9,6 millió szerződéskötést regisztráltak a szolgáltatók – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első negyedéves adataiból.

Az előfizetések 80 százaléka egyéni, 20 százaléka pedig üzleti szerződés volt. Az összes internet-előfizetés 69 százalékát a mobilinternet tette ki, ami a mobilszolgáltatók egyre inkább megfizethető díjcsomagjainak köszönhető.

A vezetékes előfizetések 17 százaléka 2 Mbit/s alatti, 30 százaléka 10–30 Mbit/s közötti sávszélességet garantált. A kiemelkedően gyors sebességet biztosító sávszélességek (legalább 30 Mbit/s) az előfizetések harmadában szerepelnek.

A KSH adatai szerint az internetszolgáltatások nettó árbevétele 2018 első négy hónapjában 59 milliárd forint volt, ez 12 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Hírdetés

Magyarországon – két évvel az Európai Unió által kitűzött 2020-as határidő előtt – az idei év végéig minden háztartásban elérhető lesz a szupergyors internet. A fejlesztés több mint 830 ezer háztartást érint, a beruházás összköltsége eléri a 120-150 milliárd forintot.

Legutóbb a Heves megyei Rózsaszentmárton összes lakója számára tette elérhetővé a Magyar Telekom a Szupergyors internet program (SZIP) keretében a 30 megabit másodpercenkénti adatátviteli sebességű internet-hozzáférést. Az 55 millió forint összértékű beruházás Heves megyében az első volt, a hatvani járásban 430 millió forintból valósulnak meg további fejlesztések. Eddig országszerte 872 ezer gigabites optikai lefedést biztosító felhasználóhelyet alakítottak ki a háztartások számára saját erőből.

A SZIP-fejlesztésekhez 12,2 milliárd forint pályázati pénzt használ fel a Magyar Telekom, ebből 46 magyarországi járásban folynak fejlesztések. Eddig a SZIP keretében 56 milliárd forint uniós támogatással csaknem 150 milliárd forint értékű beruházás valósult meg pályázati és önerős forrásból.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »