Tovább röpköd Afrikában Biden négere, próbálva ellensúlyozni a kínai befolyást

Tovább röpköd Afrikában Biden négere, próbálva ellensúlyozni a kínai befolyást

Kamala Harris amerikai alelnök az Egyesült Államok gazdaságfejlesztési beruházásainak növelésére és a kereskedelem fellendítésére irányuló terveit ismertette csütörtökön afrikai körútjának második állomásán, Tanzániában.

Washington a decemberi amerikai-afrikai csúcstalálkozó előtt 55 milliárd dollár (20 ezer milliárd forint) támogatást ígért a kontinensnek az elkövetkező három évben. Antony Blinken amerikai külügyminiszter pedig további 150 millió dolláros (54 milliárd forint) humanitárius támogatást jelentett be a Száhel-övezet országai számára februárban nigeri látogatása során.

Harris vasárnap kezdte meg útját Ghánában, majd Tanzánia kereskedelmi fővárosába, Dar es Salaamba repült, ahol csütörtökön találkozott és közös sajtótájékoztatót tartott Samia Suluhu Hassan államfővel.

Hírdetés

A két ország gazdasági kötelékeinek szorosabbra fűzését célzó elképzeléseket ismertetve Harris kiemelte egy amerikai külkereskedelmi pénzintézet (EXIM Bank) és a tanzániai kormány közötti megállapodás szándékát. Az egyezmény – legfeljebb 500 millió dollár értékig – lehetővé tenné amerikai cégek termékeinek és szolgáltatásainak exportját Tanzániába olyan ágazatokban, mint az infrastruktúra, a közlekedés, a digitális technológia, a káros éghajlatváltozás elleni fellépés, az energiabiztonság, az energiatermelés.

Harris emellett az 5G technológia és a kiberbiztonság terén is új partnerséget ígért, és felvázolta a LifeZone Metals amerikai cégcsoport kormányzati támogatást is élvező tervét, amely szerint a vállalat új üzemet nyitna Tanzániában az elektromos járművek akkumulátoraihoz szükséges ásványi anyagok feldolgozására. Az alelnök az innovatív kezdeményezésről szólva megjegyezte, hogy az üzem 2026-tól már akkumulátor-kompatibilis nikkelt szállíthat az Egyesült Államokba és a világpiacra.

Hassan elnök a sajtó képviselői előtt elmondta, "legfontosabb kívánsága" az Egyesült Államok és Tanzánia között jelenleg hatályos vízumeljárás javítása, mivel meglátása szerint a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízum bevezetése kereskedelmi és turisztikai szempontból is előnyös volna mindkét ország számára.

Kamala Harris péntekig marad Tanzániában, majd afrikai körútjának utolsó állomására, Zambiába utazik.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »