Tovább nyomoznak Kovács Béla ellen

2015 óta nem derült ki, kémkedett-e Kovács Béla az Európai Unió intézményei ellen, most újra meghosszabbították ellene a nyomozást. Plusz kapott még egy ügyet a nyakába.

Újabb három hónappal, április 20-ig meghosszabbította az ügyészség Kovács Béla jobbikos EP-képviselő ellen, kémkedés gyanújával indult nyomozást – mondta el a Magyar Hírlapnak Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) helyettes szóvivője. Kovácsot a KNYF az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntettének megalapozott gyanúja miatt még 2015 decemberében hallgatta ki, miután az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága Polt Péter legfőbb ügyész kérésére felfüggesztette mentelmi jogát. Kovács tagadta a vádakat és panaszt tett a gyanúsítás ellen.

Hírdetés

Az ügyészség közben tavaly jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás megalapozott gyanújával is nyomozást kezdeményezett Kovács Béla ellen és ebben az ügyben is kezdeményezték mentelmi jogának felfüggesztését. A gyanú szerint 2012–2013-ban Kovács négy magánszeméllyel kötött gyakornoki szerződést, amely alapján Brüsszelben teljesítettek volna gyakorlatot. Valójában azonban ezek a személyek nem jártak Brüsszelben, így nem végeztek semmilyen érdemi munkát. Mindezzel a jobbikos képviselő jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak, megtévesztve az Európai Parlament illetékes szolgálatát, amely teljesítette a kifizetéseket, véli az ügyészség.

A Legfőbb Ügyészség kezdeményezte Kovács mentelmi jogának megvonását, az indítvány megérkezett az EP elnökségi főigazgatójához, és továbbították azt a parlament illetékes bizottságának. Jelenleg tehát nem tudni, mikor lehet döntés az ügyben, de az elsőben másfél év kellett a mentelmi jog felfüggesztéséhez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »