Tovább folytatódik a palesztinok gyilkolása a Gázában

Tovább folytatódik a palesztinok gyilkolása a Gázában

Tovább nőtt a feszültség a Gázai övezet határvidékén csütörtökön: a palesztin férfival izraeli légicsapás végzett Gáza város Zeitin nevű negyedében.

Az enklávét irányító radikális iszlamista Hamasz csütörtökön bejelentette, hogy pénzt adnak a múlt pénteki határ menti tömegtüntetésekben megsebesült palesztinoknak, illetve a megölt palesztinok hozzátartozóinak. A családtagok háromezer dollárt (mintegy 760 ezer forintot) kapnak halottaik után, míg a súlyos sebesültek ötszáz dolláros (130 ezer forintos), a közepesen súlyos sebesültek pedig kétszáz dolláros (50 ezer forintos) segélyben részesülnek. Gázában a havi átlagfizetés 575 dollár (150 ezer forint), de több mint 50 százalékos a munkanélküliség.

Múlt péntek óta húsz palesztin halálos áldozata, és több száz sebesültje van a kiújult erőszakhullámnak, közülük tizenheten a pénteki tömegdemonstrációban vesztették életüket. Az izraeli védelmi miniszter az e heti, szintén péntekre meghirdetett újabb tüntetés előtt kijelentette, hogy Izrael nem fog tétovázni, és ismét úgy fog válaszolni, mint múlt pénteken. Avigdor Liberman csütörtökön azt nyilatkozta a jeruzsálemi közszolgálati rádiónak, hogy csak a Hamász fizetett terroristái és családtagjaik járnak a tüntetésekre, s az izraeli hadsereg felkészült minden eshetőségre.

Hírdetés

Izraeli emberijogi szervezet: „Tagadják meg a lőparancsot a határon!”

A Becelem nevű izraeli emberi jogi szervezet az utóbbi napokban a közösségi médiában közzétett üzenetekben felszólította a határon szolgáló katonákat, hogy tagadják meg a lőparancsot. A védelmi miniszter a rádióban zsoldosoknak nevezte a Becelem tagjait, akik egy tál lencséért eladják az országot. Szerinte ők a tetteikért külföldről pénzt kapó hivatásos provokátorok, és felszólította az igazságügy-minisztert, hogy állítsa bíróság elé a civil szervezet tagjait.

Múlt pénteken a Hamász mozgósítására izraeli becslések szerint harminc-negyvenezer gázai vonult az övezet izraeli határához, ahol egy részük égő gumiabroncsokat és köveket dobált a kerítés túloldalán felsorakoztatott izraeli katonák felé. Többen megpróbáltak kárt tenni a határkerítésben, illetve megpróbáltak behatolni izraeli területre. Az izraeli hadsereg tömegoszlató fegyvereket vetett be a határhoz közelítők ellen, illetve mesterlövészekkel célba vették a „fő felbujtókat” és a határ felé tartó fegyvereseket. Többek közt agyonlőttek két palesztint, akik a helyi tévében bemutatott videofelvételek tanúsága szerint lőfegyverrel támadtak az izraeli katonákra.

Az övezetet tíz éve irányító Hamász legalább Izrael 1948. május 14-i kikiáltásának évfordulójáig, ami egyben a palesztin katasztrófa napja (Nakba), minden péntekre tömeges tüntetéseket tervez az izraeli határhoz

Orientalista.hu – MTI


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »