Tovább emelték a magyar nyugdíjkorhatárt

Idén megint emelkedett a korhatár, januártól már csak 63,5 évesen lehet nyugdíjba vonulni – írja a Zoom.hu. Az átlagnyugdíj jelenleg havi nettó 124,3 ezer forint.

Az első félévben 17 ezerrel csökkent a nyugdíjasok és csaknem 30 ezerrel a korhatárt elért nyugdíjasok száma – derül ki az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adataiból, amit a Zoom.hu idézett. Ez annak az eredménye, hogy idén megint emelkedett a korhatár, januártól már csak 63,5 évesen lehet nyugdíjba vonulni. (A nyugdíjkorhatárt fokozatosan emelik a korábbi 62 évről 65 évre – az utóbbi 2022-ben lép életbe.)

Hírdetés

A létszámcsökkenést tükrözik a nyugellátásokra fordított kiadások is: idén, az első hét hónapban 1822,4 milliárd forintot költött az állami Nyugdíjbiztosítási Alap, ami az éves 3151 milliárd forintos keret 57,8 százaléka – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium legutóbb kiadott jelentésében.

A nyugdíjakra fordított kiadások ugyanakkor 2,9 százalékkal emelkedtek, ami meghaladja az 1,6 százalékos év eleji nyugdíjemelés mértékét. Ennek magyarázata a nyugdíjak és nyugdíjasok cserélődése: a rendszerbe most belépők ellátása magasabb, mint a kiesők, azaz az elhunytak járadéka volt.

Az NGM adatait megerősítik az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság számai: az első félév végén 2 millió 21 ezer nyugdíjasnak utaltak átlagosan havi nettó 124,3 ezer forintot, míg fél évvel ezelőtt a 2 millió 38 ezer ellátott átlagosan 121,7 ezer forintot kapott – további részletek a portálon olvashatók.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »