Tovább dúl a háború, Gyárfás perel, Orbán is állást foglalt

Tovább dúl a háború, Gyárfás perel, Orbán is állást foglalt

Tovább dúl az úszóháború. Gyárfás Tamás és a Magyar Úszószövetség rágalmazásért perel, a sajtóban az elnök utódjáról találgatnak, a sportolók és edzők után pedig több politikai párt is az elnök távozását követeli. A liberálisok szerint Gyárfás egy sötét nagyúr, aki diktatórikus módszerekkel irányít és Orbán Viktor oligarchája, a Fidesz szerint ez komolytalan. A Jobbik a vizes világbajnokság körüli pénzekről beszél, a szocialisták pedig a jövőre esedékes VB miatt aggódnak. Híradónk az úszószövetséget és a sportért felelős államtitkárságot is megkereste, de egyik szervezet sem kommentálta az elnök leváltásáról és esetleges utódjáról szóló híreket. Orbán Viktor kedden azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy egyetért a sport-államtitkársággal, vagyis a helyzetet mihamarabb rendezni kell.

A liberális párt szerint Gyárfásnak mennie kell. A szövetség működését ugyanis a klubok zsarolása és megfélemlítése jellemzi, ez pedig a 60-as évek diktatúrájára emlékeztet. „Elfogadhatatlan ahogy a magyar Úszószövetség működik és ez egyetlen teljhatalmú sötét nagyúrnak, Gyárfás Tamásnak köszönhető. Látható hogy a legtöbb sportszövetségbe saját kádereket ültetett a Fidesz, de valamiért Gyárfás Tamás nem mozdították el a pozíciójából, sőt támogatja a hatalom hogy ott maradjon és szabadon garázdálkodjon az úszótársadalmon belül” – jelentette ki a Magyar Liberális Párt ügyvivője, Bősz Anett.

A Fidesz szerint nem lehet párhuzamot vonni Gyárfás Tamás és Orbán Viktor módszerei között, a liberálisok vádjai pedig komolytalanok. „Hogyha Gyárfás Tamást bármilyen módon párhuzamba lehetne vonni ahogy ők teszik, akkor az a szocialista kormány lehetett volna, hiszen a szocialista kormány úszott az adósságban. Ő meg az úszószövetség elnöke. Ennyire komoly a liberális párt felvetése” – így Halász János frakciószóvivő.

Hírdetés

A szocialisták szerint a szövetség belügyéről van szó, ők inkább a jövő évi vizes világbajnokságért aggódnak. „Mint a területért is felelős kulturális bizottság alelnöke ezét invitáltam Gyárfás Tamást és a vezetést hogy jöjjenek el a bizottsághoz és mondják el nekünk, hogy okoz-e ez valamilyen problémát a szervezésben, tudják- rendezni a konfliktusokat, mert nagyon sok adóforintból fogjuk ezt megrendezni és ha Magyarország már ezt elvállalta akkor azt tisztességesen és normálisan meg kell csinálnunk” – mondta Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő.

A Jobbik szerint az egész úszóháború nem a sportról, hanem a pénzről szól. „Véleményünk szerint itt egy szakmai vitának álcázott politikai akció zajlik a Fidesz részéről, aminek egyetlen egy célja van, hogy a 2017-es vizes VB-t a Fidesz teljesen kisajátítsa és azokat a közpénzeket amiket a kivitelezésnél és rendezésnél felhasználnak, azokból minél többet tudjon juttatni saját barátainak, haverjainak és rokonainak” – mondta Szilágyi György országgyűlési képviselő.

A Magyar Úszószövetség közleményt adott ki. Ebben azt írják: hitelrontásért perelik Németh Zsoltot, amiért a nyíltvízi úszók egykori szövetségi kapitánya azt állította egy televíziós nyilatkozatában, hogy a szövetség megvásárolja a közgyűlési szavazatokat. A szövetség állásfoglalása szerint: az egyesületek kizárólag az eredményességi rangsor alapján kapják a támogatásokat, a folyósítás pedig független a közgyűlések időpontjától.

És Gyárfás Tamás is perel. Ő az olimpiai bajnok Szabó Józseffel szemben tesz jogi lépéseket, mert egy portálon azt írta: az elnök jutalékot vett fel a megkötött szponzori szerződések után.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »