Tovább dagad a francia elnök körüli botrány

Az ügyészség vádat emelt Macron egykori testőre és pártjának egyik biztonsági embere ellen is, mert súlyosan bántalmaztak több demonstrálót egy korábbi diáktüntetésen. Egyúttal vádat emeltek három rendőr ellen is, akik segítettek az elnök emberének abban, hogy eltussolják az ügyet. Emmanuel Macron hosszas hallgatás után most úgy nyilatkozott, nincs büntetlenség az elnöki hivatal volt biztonsági emberének ügyében – közölte az M1 Híradója.

Egyéves elnökségének legnehezebb napjait éli Emmanuel Macron. Össztűz zúdult a francia államfőre, miután kiderült, hogy kormányzati tanácsadója tüntetőket bántalmazott a május elsejei demonstráción. Az incidensről készült felvétel már két hónappal ezelőtt felkerült a világhálóra.

De csak azután okozott botrányt, hogy a Le Monde francia napilap is feltette internetes oldalára, és azt is kiderítette, hogy a videón látható civil ruhás rendőr Alexandre Benalla, az elnöki hivatal egyik biztonsági területért felelős munkatársa.

Több erőszakos megnyilvánulás

A felvétel szerint Alexandre Benalla először egy fiatal nőt nyakánál megragadva rángatott el a diáktüntetésről. Később visszatért a helyszínre, és besegített az egyenruhásoknak, illetve egy kék dzsekis, ősz hajú férfinak, Vincent Crase nyugalmazott csendőrnek, aki időközben a földre tepert egy tüntetőt, majd ütni kezdte. Benalla is többször megütötte a fiatal aktivistát.

A La Monde cikkének megjelenése előtt az elnöki hivatal nem tájékoztatta a sajtót az incidensről, pedig a rendőrség még májusban jelentette az esetet. Az elnöki szóvivő szerint Benalla az erőszak miatt az egyik legsúlyosabb büntetést kapja, amit az Élysée-palota munkatársaira valaha is kiszabtak. „15 nap fizetés nélküli felfüggesztést kapott, valamint felmentettük hivatalából, már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében” – mondta még pár napja Bruno Roger-Petit.

Sur cette capture d’écran de la vidéo prise le 1er mai, le visage casqué de M. Benalla.

Hírdetés

Le Monde

Felgyorsultak az események

Az elnöki hivatal intézkedése azonban nem nyugtatta meg a kedélyeket. A felvétel közzététele után felgyorsultak az események. A párizsi ügyészség csütörtökön előzetes eljárást indított Alexandre Benalla ellen. Az elnöki hivatal pedig pénteken bejelentette, a fejlemények ismeretében úgy döntöttek, elbocsátják a biztonsági tanácsadót.

Benallát és Vincent Crase nyugalmazott rendőrt őrizetbe vették, és három másik rendőrt is letartóztattak.

Alexandre Benalla, adjoint au chef de cabinet d’Emmanuel Macron, au palais de l’Elysée à Paris, le 18 mai 2017.

Alexandre Benalla /Jean-Claude Coutausse

Vasárnap pedig már arról adott ki közleményt a párizsi ügyészség, hogy vádat emeltek Alexandre Benalla és további négy társa ellen. Az ügyészség tettlegesség vádjával indított eljárást Benalla ügyében. A vád szerint a négy felfüggesztett rendőr szolgálati titkot sértett, amikor ellopták és átadták az incidensről készült rendőrségi felvételeket Benallának. A négy rendőr közül Vincent Crase-t erőszakcselekmény elkövetésével, hatósági eljárásban való beavatkozással és illetéktelen fegyvertartással is vádolják.

Macron is megszólalt

Az ellenzék szerint Macron hivatala megpróbálja eltussolni a biztonsági tanácsadó ügyét. Többnapos hallgatás után végül Emmanuel Macron úgy fogalmazott, „alkalmazottjainak tettei elfogadhatatlanok, és nem is volt, nem is lesz büntetlenség az elnöki hivatal volt biztonsági emberének ügyében”. Az ügy súlyát jelzi, hogy még a francia parlament is vizsgálóbizottságot hozott létre az incindens tisztázására.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »