Tovább dagad a botrány az egri kórház körül

Tovább dagad a botrány az egri kórház körül

Felbontotta a szerződését az egri Markhot Ferenc Oktató Kórház és Rendelőintézet igazgatója azzal a sebésszel, aki korábban lapunknak nyilatkozott a kórházban uralkodó áldatlan állapotokról, például arról, hogy az intézményben nem működik a sterilizáló, s nincs meleg víz. A sebész biztos abban, hogy azért távolították el, mert beszélt a problémákról, és az is közrejátszott, hogy a Heves megyei orvosi kamara elnökeként feljelentést tett a kórház ellen egy 57 millió forintos feltételezett csalás miatt.

Színlelt szerződés – ezzel indokolta Tóth Ildikó, az egri Markhot Ferenc Oktató Kórház és Rendelőintézet igazgatója az egyik sebészük és a kórház közötti megállapodás felbontását, amelynek következményeként Pócs Alfréd nem dolgozhat többet az intézményben. Az egri kórház korábbi baleseti és ortopédsebésze – egyben a Heves megyei orvosi kamara elnöke – azonban lapunknak úgy nyilatkozott: ezek mondvacsinált okok, valójában az volt a probléma, hogy nyilvánosan beszélt a kórházban uralkodó körülményekről.

Az orvos februárban a Magyar Nemzetnek nyilatkozott arról, hogy több osztályon hónapokig akadozott a melegvíz-ellátás, hosszú ideig nem üzemelt a sterilizáló, és a szükséges diagnosztikai berendezéseket sem lehetett mindig használni. Nemrégiben pedig a megyei orvosi kamara nevében csalás miatt tettek feljelentést a kórházban átadott 57 millió forintos beléptetőrendszer miatt. Ezt ugyanis Pócs Alfréd szerint papíron tavaly december végén vették át próbaüzemre, a valóságban azonban csak februárban kezdték építeni, és a mai napig nem készült el. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság lapunk megkeresésére megerősítette, hogy az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt folytatnak nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az orvos szerint egyébként a beléptetőrendszer bevezetése teljesen értelmetlen, a sürgősségi osztály elé pedig életveszélyes ilyet telepíteni, ha ugyanis egy magánszemély érkezik sérült gyermekkel, de a rendszáma érthető okok miatt nem szerepel a rendszerben, akkor nem engedik be a kórház területére.

Pócs Alfréd arról is beszélt: tavaly 134 szakember dolgozott külsős szerződéssel a kórházban, de egyedül az ő szerződését bontották fel. – A felmondólevélben még azt írták, hogy a betegellátás zavartalanságáért a munkámra igényt tartanak, ám a jövőben közalkalmazotti jogviszonnyal foglalkoztatna a kórház – mondta Pócs Alfréd, aki június 1-jén gyanútlanul ment be dolgozni, de másnap már értesítést kapott, hogy nem láthat el beteget a kórházban, és nem ügyelhet. A sebésznek egyébként előjegyzett betegei voltak még 2017 januárjára is, őket a felmondás miatt már nem tudja megoperálni. Eltávolítása miatt bírósághoz fordul, mert szerinte az eljárás inkorrekt, ráadásul a járandóságát sem fizette ki a kórház január óta. Korábban az intézmény igazgatója azt ígérte, április végéig meg fogja kapni a neki járó összeget, ám ez azóta sem történt meg.

Sokan elégedetlenek az igazgatónő munkájával, ezért június 22-én 17 órakor az egri Dobó téren nagygyűlést tartanak a Heves megyei lakosok a jelenlegi állapotok ellen tiltakozva. A civil kezdeményezés célja, hogy beleszólhassanak abba, ki igazgatja a kórházat.

Lapunk megkereste az ügyben Tóth Ildikót is. A kérdésre, miszerint összefügg-e az orvos eltávolítása azzal, hogy többször is felemelte szavát a kórházban uralkodó áldatlan állapotok miatt, úgy válaszolt: „Határozottan visszautasítom az állítást, miszerint áldatlan állapotok vannak a kórházban.” Mint írta, Pócs Alfrédnak a kórházat kritizáló magatartása és szerződésének felmondása között nincs összefüggés. Kifejtette azt is: nem volt ígéret arra, hogy szerződésének felbontása után közalkalmazotti jogviszonyt létesít vele a kórház.

Azzal kapcsolatban, mikor fizeti ki az orvos elmaradt járandóságát, Tóth Ildikó úgy reagált: amennyiben a tényleges teljesítésének megfelelő számlát nyújt be, azt a kórház haladéktalanul kifizeti. Az igazgató visszautasította azt az állítást, hogy az intézmény nem egyenlíti ki a tisztességesen dolgozó orvosok számláit, mert mint írta, Pócs Alfréd januári számláját kifizették. Arra azonban nem tért ki, hogy februártól miért nem feleltek meg az évek óta ugyanolyan számlák. A beléptetőrendszerről az intézményvezető annyit közölt: elkészült, és jelenleg is működik, a kórház és a menedzsment jó hírnevének megsértése miatt pedig polgári peres eljárás indítását fontolgatják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »