Tovább bővült az Iszlám Állam

Tovább bővült az Iszlám Állam

Az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom (IBU) nevű szélsőséges csoport vezetője, Uszman Gozi bejelentette, hogy szervezete csatlakozott az Iszlám Államhoz (IÁ) – közölte az üzbég rendfenntartó erőkhöz tartozó forrás hétfőn.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség által idézett illetékes elmondta, video- és hangfelvételek vannak birtokukban arról, hogy az IBU támogatja a Szíriában és Irakban tevékenykedő IÁ-t, és részt vesz hadműveleteiben. Arról is van értesülésük, hogy az IBU a Pakisztánnal és Afganisztánnal határos területen aktivizálta a fegyveresek toborzását és kiképzését. Ezzel kapcsolatban a helyi rendfenntartó erők megerősítették terrorellenes intézkedéseiket.

Hírdetés

Korábban a sajtó arról számolt be, hogy szeptember végén Szíriában a szövetséges erők légicsapásaiban meghalt tizenhét, az Iszlám Állam oldalán harcoló üzbég állampolgár.

Üzbegisztánban rendszeresen őrizetbe veszik az IBU feltételezett tagjait. A szervezetet 1996-ban hozták létre az Üzbegisztánban betiltott politikai pártok tagjai, akik Afganisztánba menekültek. A szervezet központja Afganisztánban van. Az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom kapcsolatban áll a tálibokkal és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel. Oroszország, az Egyesült Államok és a közép-ázsiai országok is terrorszervezetként tartják nyilván az IBU-t.
(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »