Totyik Tamás: a magyar tanároknak megéri átjárni Romániába tanítani

Totyik Tamás: a magyar tanároknak megéri átjárni Romániába tanítani

Általános munkabeszüntetésbe kezdtek hétfőn a pedagógusok Romániában. Erre Magyarországon most nincs törvényes lehetőség, ráadásul idehaza a munkaterhelés is magasabb. Ezt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének megválasztott elnöke mondta az InfoRádiónak.

Általános sztrájkba kezdtek hétfőn a tanárok Romániában. A Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa, Pászkán Zsolt tájékoztatása szerint körülbelül 150 ezer pedagógus, valamint további 70 ezer nem pedagógus besorolású személy kezdett munkabeszüntetésbe azt követelve, hogy az ágazati bértábla a 4000 lejes (300 ezer forint) országos nettó átlagbér szintjén kezdődjön.

A Pedagógusok Szakszervezetének újonnan megválasztott elnöke szerint Magyarországon nincs törvényi lehetőség teljes munkabeszüntetésre. Mint fogalmazott, román kollégáikhoz képest a magyar tanároknak sztrájk esetén nagyon korlátozottak a lehetőségei, hiszen az óráik 50 százalékát el kell látniuk, míg Romániában „simán becsukhatnak minden oktatási intézményt”. Ráadásul a még elégséges szolgáltatás sincs meghatározva – tette hozzá.

Hírdetés

Totyik Tamás arra is felhívta a figyelmet, hogy a román tanárok kezdő fizetése az alapfokú oktatásban nagyjából 17-18 ezer euró, míg hazánkban nagyjából 13,5 ezer euró éves szinten. Azzal együtt, hogy a román pedagógusoknak heti 18 tanítási órájuk van, a magyaroknak viszont 22-26, vagyis a munkaterhelés is alacsonyabb, mint Magyarországon.

„Ez egy nagyon komoly érvágás számunkra”

– fogalmazott a PSZ-elnök, megjegyezve: tudnak olyan kollégákról, akik Gyula környékéről átjárnak Aradra, Nagyszalontára, mert sokkal jobban megéri számukra egy ottani magyar iskolában tanítani, mint a hazai oktatási intézményekben.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ráadásul már ez év elején lehetett volna emelni a pedagógus béreket, hiszen tavaly decemberben olyan állapotban volt az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti megállapodás, ami alapján a költségvetési törvény módosításával már január 1-jétől lehívhatóak lettek volna az oktatást érintő uniós források. A pedagógusok béremelése ügyében az InfoRádió kereste a Belügyminisztériumot is, de válasz egyelőre még nem érkezett.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »