Totenkopf-felvarróban „nácitalanította” Ukrajnát az orosz főhadnagy

Totenkopf-felvarróban „nácitalanította” Ukrajnát az orosz főhadnagy

Van, amikor homokszem kerül a Kreml Ukrajna „nácitlanításról” szóló narratíva-gépezetébe.

Különleges videót tett közzé saját hivatalos honlapján és Telegram-csatornáján is Gyenyisz Vlagyimirovics Pusilin, az Oroszország által támogatott és elismert Donyecki Népköztársaság vezetője április 3-án.

Pusilin Mariupolba látogatott, hogy állami kitüntetéseket adjon át a szakadár köztársaság népi milíciája tagjainak. Az eseményről készült beszámoló szerint „a katonai kötelesség teljesítése során tanúsított bátorságáért, vitézségéért és odaadásáért a Donyecki Népköztársaság Hőse Aranycsillag Érdemérmet és az Orosz Föderáció állami kitüntetését – a Bátorságrendet – is megkapta az 1. hadtest »Szomália« nevű motorizált lövész zászlóaljának parancsnoka, Timur Kurilkin alezredes.”

Kurilkin elmondása szerint a kitüntetéseket azért kapta, mert zászlóaljával részt vett az ukrán védelem áttörésében Mikolaivkánál és Mariupol bekerítésében.

Hírdetés

„Harmadik hete tisztítjuk meg Mariupolt az undok fasisztáktól. Ott mindenki kedves, őszinte szavakkal fogad minket” – mondta a parancsnok, az orosz tüzérség által 85 százalékban megsemmisített Fekete-tenger menti kikötővárosról.

A parancsnokkal együtt összesen nyolc embert tüntettek ki, köztük a lövész zászlóalj egyik rohamosztagának parancsnokát, Roman Vorobjov főhadnagyot, aki második fokozatú Szent György-keresztet kapott.

Igen ám, csakhogy Vorobjov főhadnagy jobb kezén egy olyan felvarró is díszelgett a kitüntetésekor (a vallási okokkal még valahogyan menthető odinista valknut szimbólum mellett), amelyek miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosan nem dícsérné meg.

A Vorobjov által viselt felvarrók egyike a Totenkopfnak egy érdekes változata, amelyen a halálfej egy taktikai sisakot és fülhallgatót „visel”. A sisakon látható fekete alapon egy fehér kulcs is, amely megegyezik az 1. SS Leibstandarte SS Adolf Hitler páncélos hadosztály által használt egységjelvénnyel. A fülhallgatón látható ezen felül egy birodalmi sas társaságában a Nagynémet Birodalomra utaló „R3ICH” felirat is, amelyek együttesen alkotják a felvarrót gyártó és forgalmazó cég logóját.

A felvarrót „TOTENKOPF 3D” néven forgalmazó patrióta német webshopban ironikus módon megvásárolhatók a szintén Mariupolnál, egyébként pont Vorobjov egysége ellen harcoló ukrán Azov-hadosztály pólói és felvarrói is.

A szakadár vezető sajtósai azonban rájöhettek a hadnagy felvarrói miatt okozott bakira, ezért április 5-én kivágták Vorobjovot az eredeti videóból, és helyette egy másik katona kitüntetésének a jelenetét vágták be a helyére (Pusilin honlapján és Telegram-csatonáján is kicserélték az eredeti videót).


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »