Törvényt sértett Niedermüller Péter, amikor több tízmilliós szerződést kötött Czeglédy Csabával

Törvényt sértett Niedermüller Péter, amikor több tízmilliós szerződést kötött Czeglédy Csabával

Budapest Főváros Kormányhivatala törvényességi felügyeleti eljárás keretében az arányosság és szükségesség elve alapján vizsgálta Niedermüller Péter (DK) erzsébetvárosi polgármesternek a Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával kötött 29 millió forintos (+áfa) szerződését. A vizsgálat értelmében törvénysértő Gyurcsány ügyvédjének a párttársától, Niedermüllertől kapott megbízása – közölte a Magyar Hírlap megkeresésére a kormányhivatal sajtófőnöke.

Nyerges Zoltán elmondta, Niedermüller Péter a veszélyhelyzet idején fennálló jogköreire hivatkozva átruházott hatáskörben, polgármesteri döntésként kötötte meg a szerződést. A kormányhivatal korábban megküldött körlevelében kötelezte az önkormányzatokat, hogy az átruházott hatáskörben meghozott döntéseket és az azokat megalapozó dokumentumaikat haladéktalanul küldjék meg a törvényességi felügyeletet gyakorló kormányhivatalnak  – hangsúlyozta a szóvivő.

A jegyző a hivatalnak megküldött válaszában kizárólag a szerződésben rögzített feladatokra tért ki, a halaszthatatlansághoz fűződő indokokat nem ismertetett. A megbízási szerződésből kitűnik, hogy annak tartalma általános feladatellátásra vonatkozik, ebből következően az a veszélyhelyzetben jelentkező feladatokon túlmutat.

A kormányhivatal vizsgálatában mindezek alapján megállapította:a szerződéskötés módja jogsértően történt. A döntést csak az illetékes kerületi bizottság hozhatja meg, de majd a veszélyhelyzet megszűnését követően.

Hírdetés

 Czeglédy Csaba ügyvédi irodája egy másik, 13 335 000 forint értékű megbízást is kapott a Niedermüller vezette erzsébetvárosi önkormányzattól az elmúlt hónapokban.

Egyébként nem Czeglédy volt az egyetlen DK-s, aki jól járt Niedermüller Péter megválasztásával.

Komáromi Zoltánnal,a Gyurcsány-párt egészségügyi politikusával is megbízási szerződést kötött a DK-s vezetésű önkormányzat, mintegy 1 800 000 forint értékben.

Egyébként Czeglédyt még 2002-ben jogerősen 8 hónap börtönbüntetésre ítélték adócsalás, magánokirat-hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. Az akkor ítélet jogi értelemben már elévült.

Gyurcsány ügyvédjének jelenleg is van folyamatban lévő ügye, amit a mentelmi joga miatt egyelőre nem lehet tárgyalni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »